2020. 11. 05. - 12:15

Növeli a CT angiográfia pontosságát a mesterséges intelligencia

Növeli a CT angiográfia pontosságát a mesterséges intelligencia

A mély tanulást használó mesterséges intelligencia rendszerek segíthetnek az orvosoknak azonosítani az agyi aneurizmákat a CT angiográfián belül.

A mesterséges intelligencia (MI) napjainkban komoly segítséget jelent az orvostudomány számára. Kutatók most rájöttek arra is, hogy a mély tanulást használó MI segíthet az orvosoknak az agyi aneurizmák CT angiográfián belüli detektálásában – felfedezésüket a Radiology szaklapban közölték.
 
Az algoritmus az agyi aneurizmákat 98 százalékos pontossággal azonosította – sőt, nyolc új aneurizmát talált, melyeket a kezdeti értékelés során figyelmen kívül hagytak.
 
„Az aneurizmák felismerésére kiképzett, mélytanuló rendszer feladata, hogy javaslatokat adjon a szakembereknek teljesítményük javítása és a hibák csökkentése érdekében” - mondta a tanulmány társszerzője, Xi Long, a kínai Wuhan Tongji Orvosi Főiskola Kórházának radiológia professzora. Olvasd el: Sütirajzból azonosíthatja az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia komoly segítséget jelent az agyi aneurizmák pontosabb azonosításában is
A mesterséges intelligencia komoly segítséget jelent az agyi aneurizmák pontosabb azonosításában is
 
Lényegében a szakértő leolvasó tudása és a számítógépes rendszer kombinálásával javítja a diagnózis pontosságát a páciens érdekében.
 
Az agyi aneurizma az agy artériájának gyenge vagy vékony foltja, mely gömb alakúvá nő vagy kidudorodik, s vérrel megtelve nyomást gyakorol az idegekre vagy az agyszövetre.
 
Ezek az aneurizmák kifakadhatnak vagy megrepedhetnek, s a környező szövetekbe emiatt vér szivárog – életveszélyes vérzést okozva.
 
Vagyis, az aneurizmák kimutatása kritikus fontosságú. A CT angiográfia - avagy a komputertomográfiai angiogram - olyan vizsgálat, mely röntgensugarakkal részletes képet készít az agyról és az oda tartó erekről.
 
Az angiográfia nagymértékben pontos, az agyi aneurizmákat azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, kicsi méretük és az agyi erek összetettsége miatt.
 
A tanulmányhoz a kutatók teljesen automata, rendkívül érzékeny algoritmust fejlesztettek ki, hogy azonosítsák az agyi aneurizmákat a CT-angiográfián.
 
Megközelítésükben a mélytanulási rendszert meglévő képek alapján képezték ki, így az elsajátítja a rendellenességek felismerését, melyeket agy emberi megfigyelő nehezen láthat meg. Olvasd el: Robottal lehet elviselhetőbb a kolonoszkópia
 
A kutatók több mint 500 páciens CT angiogrammáit használták, hogy a mélytanulási rendszert eddzék vele. Majd tesztelték azt másik 534 CT angiogrammán, amely 649 aneurizmát tartalmazott.
 
Az algoritmus 633-at azonosított a 649 agyi aneurizma közül, 97,5 százalékos érzékenységgel.
 
Az eredmények azt sugallják: a mélytanulási algoritmus igen ígéretes támogató eszközként szolgálhat az agyi aneurizmák kimutatásához.
 
Elmulaszthatja ugyanakkor a nagyon pici aneurizmákat, amelyek hasonló sűrűségű struktúrák közelében helyezkednek el, mint a csontok.
 
„Fontos kiemelni, hogy a mélytanulási rendszer asszisztálni hivatott az orvosoknak, s nem helyettesíteni őket” - jegyezte meg Xi Long.
 
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.