2020. 10. 15. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Robottal lehet elviselhetőbb a kolonoszkópia

Mesterséges intelligencia - Robottal lehet elviselhetőbb a kolonoszkópia

Áttörést vittek véghez a tudósok a félig autonóm kolonoszkópia kifejlesztésével: robotot használnak az orvosi eszköz testbe vezetéséhez.

Komoly fejlesztéssel tehető könnyebbé és elviselhetőbbé a kolonoszkópia a jövőben. A kutatók által elért mérföldkő közelebb hozta annak lehetőségét, hogy egy intelligens robotrendszer irányítsa a műszereket a szervezet pontos helyeire, s azok ilyen módon végezhessék el a biopsziát, vagy tegyék lehetővé belső szövetek vizsgálatát.
 
Az orvos vagy a nővér továbbra is jelen lesz, hogy döntéseket hozzon, az eszköz manipulálásának feladata azonban a robotrendszerhez kerül.
 
A legutóbbi fejlesztés – melynek teljes meghatározása „A kolonoszkópia jövőjének lehetővé tétele intelligens és autonóm mágneses manipulációval” egy 12 év kutatás eredménye, melyet egy nemzetközi kutatócsoport végzett az angliai Leeds-i Egyetem vezetésével. Olvasd el: Kibővített valóság - így javíthatja a rák diagnózisát a mesterséges intelligencia
 
Az orvos vagy a nővér hoz döntést továbbra is, de robotrendszer irányítja az eszközt
Az orvos vagy a nővér hoz döntést továbbra is, de robotrendszer irányítja az eszközt
 
Az eredményeket a Nature Machine Intelligence tudományos folyóiratban közölték. A robotrendszert alkalmazó beteg-vizsgálatok jövőre vagy 2022 elején kezdődhetnek el.
 
„A kolonoszkópia az orvosok számára ablakot biztosít a test mélyén rejtőző világba, s létfontosságú szerepet játszik olyan betegségek szűrésében, mint például a vastagbélrák. A technológia azonban évtizedekig viszonylag változatlan maradt. Új felfedezésünk olyan rendszer, mely megkönnyíti az orvosok és nővérek számára, hogy ezzel az eszközzel dolgozzanak, s fájdalommentesebb a betegnek is.”
 
Fontos lépés a mesterségesen intelligens eszköz alkalmazása arra is, hogy a kolonoszkópiát szélesebb körben elérhetővé tegyék, ami nélkülözhetetlen a vastagbélrák korai felfedezéséhez.
 
Mivel a rendszer könnyebben használható, mint a hagyományos, a tudósok abban is bíznak: ez növelheti azoknak a szolgáltatóknak a számát, akik képesek elvégezni az eljárást, s lehetővé teszik a betegek szélesebb körű hozzáférését a kolonoszkópiához. Olvasd el: Okos orvosbiológia - bőrre rajzolják a mérőeszközt
 
A kolonoszkópia olyan eljárás, amely a végbelet és a vastagbelet vizsgálja. A hagyományos módszerrel azt egy félig hajlékony csövön keresztül hajtják végre, amelyet a végbélnyílásba helyeznek. Az eljárást számos beteg fájdalmasnak ítéli meg és érzéstelenítést igényel.
 
A kutatócsoport egy kisebb, kapszulaalakú eszközt fejlesztett ki, melyet keskeny kábelhez kötnek, és a végbélnyílásba helyeznek, s ezt követően vezetik a helyére – vagyis nem az orvos vagy a nővér helyezi azt be, hanem a robotkaron egy mágnes, amelyet a beteg fölé irányítanak.
 
A robotkar a páciens körül mozog, miközben manőverezi a kapszulát. A rendszer alapja az, hogy a mágneses erők vonzzák és taszítják egymást.
 
A páciensen kívül lévő mágnes a test belsejében lévő kapszulában lévő apró mágnesekkel lép kölcsönhatásba, a vastagbélen keresztül navigálva azokat. A kutatók szerint ez kevésbé lesz fájdalmas, mint egy hagyományos kolonoszkópia.
 
A robotkar természetesen manuálisan is irányítható, ám annak technikáját nehéz elsajátítani. Erre reagálva a kutatók különböző szintű robotikus segítséget fejlesztettek ki. A legújabb kutatás azt értékelte, hogy a különböző szintű robot-segítségnyújtás mennyire hatékonyan segítette a nem szakszemélyzetet az eljárás végrehajtásában.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.