2020. 05. 12. - 09:45

Okos tapasz azonosíthatja a koronavírust?

Okos tapasz azonosíthatja a koronavírust?

Az amerikai Northwestern Egyetem kutatói olyan okos tapaszt fejlesztettek ki, mely egyértelművé teszi, ha valaki fertőzött, mielőtt még jelentkeznének a koronavírus tünetei.

Okos tapasz segítségével is lehetővé válhat a koronavírus azonosítása. Az amerikai Illinois államban levő Northwestern (Északnyugati) Egyetem kutatói olyan tapaszt fejlesztettek ki, mely még a tünetek megjelenése előtt detektálja a betegséget.
 
A tudósok napjainkban fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy oltást vagy egyéb gyógymódot fedezzenek fel a Covid-19, avagy a koronavírus ellen. S miközben persze akadnak hasztalan próbálkozások, hatékonyabb módszerek is születnek a vírusfertőzés azonosítására.
 
A legfőbb probléma e halálos fertőzéssel kapcsolatosan az, hogy számos ember egyáltalán nem mutat tüneteket, ám ennek ellenére hordozza a vírust. Hosszú a betegség lappangási ideje, 2-14 napba is telhet, mire megmutatkozik, s ez nagymértékben hozzájárul a fertőzés gyors terjedéséhez.
 
Okos tapasz helyezhető el a nyak alján a koronavírus tüneteinek azonosításához
Okos tapasz helyezhető el a nyak alján a koronavírus tüneteinek azonosításához
 
A helyzet javítása érdekében fejlesztették ki a Northwestern kutatói az okos tapasznak nevezhető eszközt, mely a tünetek előtt jelzi a betegséget.
 
A tapaszt a torok aljához lehet helyezni, amennyiben valakinél gyanítható, hogy elkapta a koronavírust. Megmutatja, hogy az illetőnek pozitív-e a koronavírus-tesztje, mivel figyeli a köhögést és egyéb életjeleket, így a szívverést is.
 
Az okos tapasz nagyjából akkora, mint egy postabélyeg. Lágy és rugalmas, így nem okoz problémát a torok aljához tapasztva. Szenzorokat tartalmaz, melyek a koronavírussal összefüggő tényezőket mérnek, így a köhögést és a pulzusszámot, valamint a légzés sebességét.
 
Az eszköz adatokat továbbít egy magánszerverre, ahol az algoritmusok grafikus összefoglalókat készítenek az egészségügyi hatóságoknak az elemzéshez. Mindez megkönnyíti számukra, hogy figyeljék az embereket és felhívják figyelmüket, ha változást észlelnek állapotukban.
 
A kutatók bíznak benne, hogy az orvosok a technológiát nemcsak kórházban levő pácienseknél használhatják, hanem otthon levőknél is a folyamatos gondozás érdekében.
 
A szakemberek elmondták: az okos tapaszt több mint egy tucat érintett személyen próbálták ki. Mivel az eszköz a torok aljában „ül”, az általában lázzal, köhögéssel és légzési nehézséggel járó koronavírussal kapcsolatos tüneteket könnyen beazonosítja.
 
Az okos tapasz segítséget nyújt az egészségügyi szakembereknek a szükséges óvintézkedések megtételéhez, s szükség esetén a lehető leggyorsabb további vizsgálatok eléréséhez.
 
A tanulmányt a Journal of the American Medical Association szaklap közölte.
 
 
Olvasd el itt, hogyan teheti a mesterséges intelligencia biztonságosabbá a világot!
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.