2020. 05. 02. - 08:00

Okosvécét fejleszt a mesterséges intelligencia

Okosvécét fejleszt a mesterséges intelligencia

Képes figyelni a felhasználó szokásait egy újonnan kifejlesztett toalett. Az érzékelők és kamerák rendszere még az egészségügyi problémákat is időben azonosítja.

Okosvécét fejlesztett ki kutatók egy csoportja. A nyomásérzékelőkkel, mesterséges intelligenciával és a kamerával felszerelt intelligens toalett értékes módszer lehet az egészségünk fenntartására.
 
A modell legutóbbi verziója egy évek óta fontolgatott ötletnek: olyan rendszer, mely vizsgálja naponta végzett mozdulatainkat, cselekedeteinket, hogy észrevegye a betegségek megjelenését.
 
A szakértők szerint az vannak előnyei az efféle megközelítéseknek a hordható eszközökkel szemben, mivel az egyéneknek nem kell megjegyezniük a rendszer használatát.
 
„Olyan, passzív egészségfigyelő rendszert fejlesztettünk ki, melyet könnyedén integrálni lehet a napi rutin feladatokba, s csupán minimálisan, vagy egyáltalán nem igényel emberi beavatkozást” – számolt be a Stanford Egyetem kutatócsoportja.
 
Bíznak benne, hogy módszerük a közeljövőben a „napi klinika” szerepét töltheti be, segítve a megelőzésben és a korai azonosításban, diabétesztől kezdve a húgyúti fertőzéseken át a gyulladásos bélbetegségekig.
 
Zajlik az okosvécé fejlesztése, amely betegségeket is előrejelezhet
Zajlik az okosvécé fejlesztése, amely betegségeket is előrejelezhet
 
A Nature Biomedical Engineering szaklapban a kutatók nemzetközi csapata megjegyzi, hogy az ilyen vécével kapcsolatos korábbi kísérletek költségesek voltak, s korlátozott információt nyújtottak a szakemberek számára.
 
Az új rendszer azonban illeszkedik a napjainkban használt toalettekhez, beépíthető a már meglévő vécékbe, úgy, hogy közben rendelkezik szenzorokkal és érzékelőkkel.
 
Az érzékelős vécéhez tesztcsíkokat is adnak, melyek azonosítják a vizeletben lévő egészségügyi állapotjelzőket – markereket -, így például a glükózt és a vörösvértesteket. A betegséggel kapcsolatos változások észleléséhez a rendszer a vizelet sugaráról is videófelvételt készít.
 
„Úgy véljük, ezek mind értékes információkat nyújthatnak a prosztata és a hólyag funkcióiról” - írták a szerzők.
 
Az okosvécé olyan kamerákat is magába foglal, amely a felhasználó székletéről készít felvételeket, melyeket ezután gépi tanulási rendszere segítségével – mely a mesterséges intelligencia egyik fajtája – osztályoz, s különböző kategóriákba sorol egy listán, mely megmutatja a különféle problémákat, így a székrekedést és a hasmenést is.
 
S hogy honnan tudja a rendszer, ki használta a toalettet? Az öblítőn ujjlenyomat-leolvasó található, de emellett ún. anális lenyomatok alapján is azonosít: a végbélnyíláson megkülönböztető gyűrődések vannak, melyeket a videófelvételek rögzítenek.
 
A kutatócsapat szerint persze még bőven van tennivaló az okosvécé kapcsán. Eddig 21 alany tesztelte azt.
 
A szakemberek úgy vélik, szükség lesz még öntisztító mechanizmusra is, a hamis pozitív eredmények elkerülése érdekében. A rendszert ezen kívül a guggoló WC-khez is igazítani kell - a nők vizeletelemző rendszerét újra kell tervezni -, mivel azt jelenleg azoknak a felhasználóknak tervezték, akik felállnak, miközben vizeletet ürítenek.
 
Bíznak benne, hogy kibővíthetik a tesztek körét a tiltott kábítószer-használat, a szexuális úton terjedő fertőzések és a bélben lévő mikrobák szűrésére is.
 
Kérdéses persze, mennyire lennének elragadtatva az emberek az okosvécé napi használatától. A Stanford Egyetem 300 személyt kérdezett meg egy felmérés keretében a dologról, s azok 30 százaléka azt mondta: nem érezné magát komfortosan, elsősorban a magánélet védelmével kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva – de az anális lenyomat gondolata sem lelkesítette őket túlságosan.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.