2021. 03. 17. - 09:45

Önjáró robot csontvázakban társul kamerákhoz a mesterséges intelligencia

Önjáró robot csontvázakban társul kamerákhoz a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia és a hordozható kamerák kombinálását valósították meg a mérnökök az önjáró robot csontvázak esetében.

Robotikai szakemberek már jó ideje dolgoznak azon, hogy egyre fejlettebb művégtagokat és exoskeletonokat fejlesszenek ki. Az exoskeleton lényegében azt jelenti: külső csontváz – egy külső vázszerkezet, mely az ember testére csatolva kiegészíti vagy helyettesíti annak saját izmait.
 
Olyan protéziseket és exskeletonokat szeretnének létrehozni, amelyek képesek gondolkodni és kontroll-döntéseket hozni, kifinomult mesterséges intelligencia (MI) technológia segítségével.
 
A rendszer a számítógépes látást és a mély tanuló mesterséges intelligenciát ötvözi, hogy leutánozza, hogyan járnak az egészséges emberek, miközben látják környezetüket és alkalmazkodnak hozzá a mozgásuk kontrollálásával. Olvasd el: Stroke-túlélőket támogat a járássegítő roboteszköz
 
Az exocsontváz vagy exoskeleton segítségével a páciens könnyen kontrollálhatja majd saját mozgását
Az exocsontváz vagy exoskeleton segítségével a páciens könnyen kontrollálhatja majd saját mozgását
 
„Látást biztosítunk a robot exocsontvázaknak, hogy képesek legyenek kontrollálni magukat” – mondta el Brokoslaw Laschowski, PhD, mérnök, a Waterloo Egyetem ExoNet nevű kutatási projektjének vezetője. 
 
Motorral működtetett exoskeleton-lábak már most is léteznek, ám a felhasználóknak kézzel kell őket irányítaniuk, okostelefonos alkalmazásokon vagy joystick-en keresztül.
 
Mindez kellemetlen és kognitív szempontból megterhelő lehet – hangsúlyozta Laschowski. Hozzáette, minden alkalommal, amikor új tevékenységet szeretne az illető végrehajtani, meg kell állnia és elő kell vennie az okostelefont, hogy kiválassza az ehhez szükséges módot.
 
Ezen korlátozás megszüntetése érdekében a kutatók hordozható kamerákkal látták el az exoskeleton felhasználókat így optimalizálják a mesterséges intelligencia szoftvert, hogy az pontosan felismerje a lépcsőket, ajtókat és a pácienst körülvevő környezet egyéb jellemzőit.
 
Az ExoNet kutatási projekt következő szakasza magába foglalja majd az utasítások küldését a motoroknak, hogy a robot exoskeletonjai mászhassanak lépcsőn, elkerülhessék az akadályokat, vagy más, megfelelő intézkedéseket hajtsanak végre a felhasználó aktuális mozgása és a közelgő terep elemzése alapján. Olvasd el: Robotkesztyű segítene a gyenge fogású embereknek
 
„Irányítási megközelítésünk nem feltétlenül igényel emberi gondolkodást - magyarázta Laschowski, akit John McPhee mérnökprofesszor, a biomechatronikus rendszerdinamika kanadai kutatási elnöke felügyelt. -  Az önjáró autókhoz hasonlóan önálló exocsontvázat és protézis lábakat tervezünk, amelyek maguktól járnak.”
 
A kutatók a robot exoskeletonok és protézisek motorjainak energiahatékonyságát is javítanák, nem is akárhogy. Az ember saját mozgását használnák fel az elemek töltéséhez.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.