2021. 09. 08. - 09:30

Pontos mammográfiai leolvasásra törekszik a mesterséges intelligencia

Pontos mammográfiai leolvasásra törekszik a mesterséges intelligencia

Úgy tűnik, van egy terület, amelyen van mit fejlődnie a mesterséges intelligenciának - a radiológusok ugyanis még mindig felülmúlják, ha az emlőrák szűréséről van szó.

Már a mesterséges intelligencia alkalmazása számos területen „legyűri” az embert, akadnak olyanok is, ahol egyelőre jobbak a szakemberek. A radiológusok például még mindig felülmúlják a mesterséges intelligenciát, ha a mammográfiai szűrésről van szó – állítja egy új tanulmány.
 
Mammográfiás szűrőprogramok az emlőrák korai felismerésére és kezelésére számos országban működnek.
 
Ezen felvételek vizsgálata azonban a rák korai jeleit nézve nagyon sok, ismétlődő munkát jelent a radiológusok számára, s ez egyes rákos megbetegedések figyelmen kívül hagyását eredményezheti – mutattak rá a szerzők.
 
Nem véletlen, hogy a mesterséges intelligencia segítségét vették igénybe ezen a területen. Korábbi kutatások azt sugallták, az MI-rendszerek talán felülmúlhatják az embert ebben a feladatban is, s hamarosan helyettesíthetik a radiológusokat. Olvasd el: Így javíthatja a rák diagnózisát a mesterséges intelligencia
 
A mammográfia pontossága terén még van mit fejlődnie a mesterséges intelligenciának
A mammográfia pontossága terén még van mit fejlődnie a mesterséges intelligenciának
 
Jó minőségű bizonyíték azonban egyelőre nem áll rendelkezésre ezen a téren: azok, amik vannak, nem támasztják alá a mesterséges intelligencia használatát a tapasztalt radiológusokkal szemben – mutattak rá a kutatók, miután 12 darab, 2010 óta megjelent tanulmányt áttekintettek.
 
Legfrissebb eredményeiket a BMJ szaklapban tették közzé 2021 szeptemberében.
 
„A jelenlegi bizonyítékok a mesterséges intelligencia rendszerek emlőrák-szűrés során történő alkalmazásáról messze vannak attól, hogy a klinikai gyakorlatba való bevezetéshez szükséges minőség és mennyiség rendelkezésre álljon” - jelezte Sian Taylor-Phillips és munkatársai. Taylor-Phillips az angliai Coventryben levő Warwick Egyetem egészségtudományi osztályának munkatársa. Olvasd el: Mellrák - Sok időt spórol a mesterséges intelligencia a betegeknek
 
Az áttekintett tanulmányokba közel 132 ezer, mellrákon átesett nőt vontak be, Svédországban, az Egyesült Államokban, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban.
 
A kutatók három nagyszabású tanulmány esetében - mely közel 80 ezer hölgy részvételével készült - hasonlították össze a mesterséges intelligencia-rendszereket az eredeti, radiológus által elemzett eredményekkel.
 
Ezen MI-rendszerek közül 94 százalék kevésbé volt pontos, mint egyetlen radiológus - s mindegyik kevésbé volt precíz, mint két vagy több radiológus véleménye - utóbbi Európában szokásos, bevett gyakorlat.
 
Öt kisebb tanulmány alapján, mely több mint 1000 nő bevonásával készült, arra lehet következtetni, hogy a mesterséges intelligencia-rendszerek mindegyike precízebb, mint egyetlen radiológus, ám a tanulmányok esetében magas az elfogultság kockázata és a megállapítások nem lettek megismételve nagyobb tanulmányok keretében – írták a kutatók a felülvizsgálat során.
 
„Jól megtervezett, összehasonlító teszt-pontossági vizsgálatokra, randomizált kontrollált vizsgálatokra és kohort vizsgálatokra is szükség van a nagy szűrőcsoportokban, amelyek értékelik a kereskedelemben elérhető MI-rendszereket, kombinálva azokat a radiológusok munkájával a klinikai gyakorlatban” – szögezték le az új tanulmány szerzői.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.