2019. 06. 11. - 10:10

Randioldalon szűri a csalókat a mesterséges intelligencia

Randioldalon szűri a csalókat a mesterséges intelligencia

Kevesebb lehetőség lesz a csalásra, ha bevetik a társkereső oldalak a mesterséges intelligenciát: kiszűri azokat, akik át akarják verni az embereket.

Azonosítani tudja a mesterséges intelligencia (MI) azokat, akik trükkel próbálnak kicsalni pénzt emberektől a társkereső oldalakon – derül ki egy új kutatás eredményéből.
 
A neurális hálózat elemzi a valódi társkereső adatokból származó profilokat, üzeneteket és képeket annak érdekében, hogy jobban megértse a hamisításokat. Az MI a kort, nemet és etnikai hovatartozást is számításba veszi, ahogyan a nyelvet is, amelyet az emberek használnak önmaguk leírásához.
 
A rendszer 93 százalékos pontossággal azonosította azokat, akik csalnak – állítják a kutatók.
 
A mesterséges intelligencia ki tudja szűrni a csalókat randioldalon is
A mesterséges intelligencia ki tudja szűrni a csalókat randioldalon is
 
Korai jelek
 
Az Egyesült Királyság rendőrségi központja, az Action Fraud által gyűjtött statisztikák szerint a britek 2018-ban 50 millió fontot veszítettek a társkeresőn tevékenykedő csalók miatt – nagyjából 63 százalékuk nő volt.
 
A számítógépes tudósok Angliában, Amerikában és Ausztráliában is összefogtak annak érdekében, hogy mesterséges intelligencia alapú rendszert alkossanak, mely kiderítette, hogy hamis profilokat nagyobb valószínűséggel férfiak készítenek (60 százalék), s általában 50 év körüliek.
 
A csalók által használt profilokon több a fénykép és nagyobb mértékű az „érzelmes nyelv”, s gyakran alkalmazzák az alábbi szavakat: „gondoskodó”, „szerető”, „szenvedélyes”.
 
A rendszert közel 15 ezer profil használatával tanították meg egy létező társkereső oldal segítségével, hogy felismerje a hamis adatlapokat. A projekt a szolgáltatásból származó adatokat használt fel, mivel a hamis profilokat nyilvánossá teszik, ha kiderül, hogy azok.
 
A kutatócsoport abban bízik, hogy idejekorán kiszűrhetik a jeleket mesterséges intelligencia segítségével: észlelhetik a csalókat már a profiljuk létrehozásakor, így nem lesz esélyük áldozatokat gyűjteni.
 
A kutatók elmondták: a társkereső oldalaknak kevés lehetőségük van kiszűrni a csalókat. Ezért van nagy szükség a segítségre.
 
Arra törekednek, hogy szélesebb körben vizsgálják az online társkereső csalásokról rendelkezésre álló adatokat, s minél előbb kiszűrhessék a hamis regisztrálókat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.