2019. 01. 31. - 10:45

Segít megjósolni a mesterséges intelligencia, mikor halunk meg

Segít megjósolni a mesterséges intelligencia, mikor halunk meg

Gyorsabb, jobb döntések hozhatók a jövőben azáltal, hogy a mesterséges intelligencia megbecsüli, meddig élhet egy ember? A kutatók szerint több lehetőség marad a pácienssel való, értékes időtöltésre is.

A mesterséges intelligencia segíthet megjósolni az orvosoknak, mikor hal meg egy beteg. Mindez több lehetőséget biztosít arra, hogy a páciens minőségi időt töltsön szeretteivel, barátaival, valamint, hogy gyorsabb és jobb döntéseket hozzanak az orvosok.
 
Az emberek utolsó napjai mindig nehezek, hiszen tele vannak bizonytalansággal. Sosem tudhatjuk, melyik beszélgetés, melyik ölelés, vagy akár melyik étel az utolsó számunkra. A halálos betegek számára különösen nehéz, mivel tudják, hogy meg fognak halni – de nem azonnal.
 
A tervezett gondoskodás – amely egy egyszerű, strukturált beszélgetéssel kezdődik – segíthet a betegeknek döntéseket hozni és megtervezni, mit szeretnének csinálni a hátralevő időben. Ezzel a káosztól és zavarodottságtól is megkímélik őket.
 
A halálos betegek utolsó időszakát is segíthet jobbá tenni a mesterséges intelligencia előrejelzése
A halálos betegek utolsó időszakát is segíthet jobbá tenni a mesterséges intelligencia előrejelzése
 
Azt tudni azonban, hogy mikor vegye kezdetét ez a lépés, nehezebb: a család és az orvos is lehet optimistább egy ember életkilátásait illetően, s emiatt a páciens elveszítheti a lehetőséget arra, hogy teljesülhessenek vágyai.
 
Dr. Stephanie Harman, a Stanford Health Care palliatív ellátásának klinikai vezetője irányítja jelenleg azt a pilot programot, amely a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőséget térképezi fel a betegek kilátásainak felmérésében.
 
Az MI képes arra, hogy segítse az orvosokat a jó döntések meghozásában. Noha az eszközt nem azért hozták létre, hogy a halál pontos idejét megjósolja – precíz számot nem mondhat az évre vagy hónapra vonatkozóan – az előrejelző analitikus modell azonosítja azokat a betegeket, akiknek a legnagyobb esélye van arra, hogy 3-12 hónapon belül elhalálozzanak.
 
Egy napon ez a modell talán átalakíthatja a klinikai ellátást.
 
A halál eleve nehezen megjósolható - ám az utolsó időszak nagyon megterhelő, nemcsak az ellátás költségét tekintve, hanem természetesen a páciensre és szeretteire nézve is.
 
A Stanford AI projektet dr. Nigam Shah kezdte el, az orvosbiológiai informatika asszisztens professzora, aki csatlakozott Harman egyik konferenciájához.
 
A mesterséges intelligencia modell a páciens egészségügyi történetét és a betegadatok millióit alkalmazza – algoritmust használ annak megjóslására, hogy valaki meghal-e 12 hónapon belül.
 
Harman megkapta a Stanford Kórházba újonnan bevitt betegek jelentését, akik esetében 90 százalék vagy ennél is több volt az esélye annak, hogy 1 éven belül elhaláloznak. Harman ennek alapján értékelt és adott javaslatot a páciensek palliatív ellátására.
 
Mindez valóban azt eredményezi, hogy a beteg életének utolsó szakasza jobbá és értékesebbé tehető.
 
Az eredményekben tagadhatatlan a gépi tanulás jelentősége. A kutatók minden ráktípushoz kifejlesztettek egy eszközt, amelyet havonta többször is kalibrálnak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.