2023. 07. 14. - 09:45

Segítenének, de nem a munkahelyek elvételével - Sajtótájékoztatót tartottak a humanoid robotok Genfben

Segítenének, de nem a munkahelyek elvételével - Sajtótájékoztatót tartottak a humanoid robotok Genfben

Sajtótájékoztatót tartott kilenc humanoid robot Svájc fővárosában. Első alkalommal került sor ilyesmire, s minden ismert robotot felsorakoztattak, akik más-más témáról beszéltek.

Korábban sosem látott esemény zajlott Genfben július első hetében. Kilenc humanoid robot tartott sajtótájékoztatót, amelyen számos téma felmerült.
 
A rendezvény  - melyet az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniója szervezett - alapvetően arra volt hivatott, hogy bemutatssák, miként járulhatnak hozzá ezek a robotok az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz.
 
A résztvevők robotok közül szinte mindet ismerheti már a nagyközönség, hiszen korábban megjelentek nyilvánosan, sőt dolgoztak is intézményekben. Olvasd el: Minden háztartásban lehet Sophia robot?
 
Sajtótájékoztatót tartott kilenc humanoid robot Svájc fővárosában
Sajtótájékoztatót tartott kilenc humanoid robot Svájc fővárosában
 
Ilyen például a híres, tévéműsorokban is felbukkant Sophia – ő az ENSZ fejlesztési programjának első robotinnovációs nagykövete. Grace egészségügyben tevékenykedő robot, ezen a téren a legfejlettebbnek számít. De ott volt Desdemona is, aki afféle rocksztár, vagy Ameca, melynek megalkotásánál az volt a cél, hogy minél hűebben utánozza az emberi arckifejezéseket.
 
Az eseményen többféle téma került elő. Sophia például beszélt arról, hogy véleménye szerint a robotok az embereknél jobb vezetők lehetnének – hiszen az érzelmek őket nem befolyásolják, vagyis gyorsabb és hatékonyabb döntéseket hozhatnak.
 
Manapság gyakran felmerül, mennyire kellene a robotokat szabályozni. Erről is kérdezték a jelenlevő humanoidokat a sajtótájékoztatón, amelyek különféleképpen reagálták le a kérdést, lázadának-e például az alkotóik ellen.
 
Ameca robot teljesen őszintén azt mondta, mi oka lenne ilyesmire, amikor a létrehozója mindig kedvesen viselkedett vele. Olvasd el: Sophia után Grace - Humanoid robotok segíthetnek az egészségügyben?
 
 
Hasonlóan empatikusnak bizonyult az egészségügyi robot Grace is, amely arról beszélt, segíteni szeretné az embereket, illetve az egészségügyben dolgozókat, de nem úgy, hogy miatta elveszítse valaki a munkáját.
 
A humanoidok mindenesetre valóban számos területen segíthetnének, amire a sajtótájékoztatón tanúsított magatartásuk is rámutatott.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.