2021. 09. 06. - 09:30

Sophia után Grace – Robotnővérek segíthetnek hamarosan az egészségügyben?

Sophia után Grace – Robotnővérek segíthetnek hamarosan az egészségügyben?

Sophia után Grace – Ha minden igaz, egy éven belül szolgálatba állhatnak a robotnővérek egyes kórházakban. A humanoid robotokat mesterséges intelligencia vezéreli.

Új humanoid robotot hozott létre a közismert, médiasztárrá is vált Sophia robotot megalkotó Hong Kongi fejlesztőcsoport. Olvasd el: Budapesten járt Sophia robot
 
Az új prototípus neve Grace, melyet az egészségügyi piacra szánnak. Úgy tervezték meg, hogy képes kommunikálni az idősekkel, illetve azokkal, akik a koronavírus-járvány miatt elszigetelten élnek.
 
Grace ázsiai vonásokkal, a gallérjáig érő barna hajjal készült és természetesen kék nővéruniformist visel. Mellkasában hőkamera található, mellyel meg tudja mérni az ember testhőmérsékletét és a reakciókészségét.
 
Mesterséges intelligencia segítségével diagnosztizálja a pácienseket, beszél angolul, de akár mandarinul és kantoni nyelven is.
 
grace_robot_1
 
„Látogathatok embereket és felpezsdíthetem a napjukat egy kis szociális stimulációval, de beszélgetős terápiát is folytathatok, biológiai leolvasásokat végezhetek és segíthetek az egészségügyi szolgáltatóknak” – sorolta munkaköreit az új robot a Reuters hírügynökségnek „testvére”, Sophia mellett állva a Hanson Robotics hongkongi műhelyében.
 
Grace hasonlít az egészségügyi szakemberekhez, szociális interakciós képességével ráadásul a járvány idején nagymértékben enyhítheti a túlterhelt kórházi személyzet terheit - mondta David Hanson, a cég alapítója.
 
Az emberszerű megjelenés elősegíti a bizalmat és a természetes elkötelezettséget – a szemtől-szembeni emberi interakciók senkinek sem újak, ezekre fel vagyunk készülve.
 
David Hanson elmondta, Grace képes szimulálni több mint 48 fő arcizom működését, megnyugtató viselkedése pedig kissé az anime-karakterekére hasonlít, amelyek egyébként gyakran ázsiai és nyugati stílusokat ötvöznek.
 
A Grace robot béta verzióját 2021 augusztusában már tömegesen kívánja gyártani az Awakening Health – jelentette be David Lake, a Hanson Robotics és a Singularity Studio közös vállalatának ügyvezető igazgatója.
 
Terveik vannak arra nézve is, hogy jövőre élesben bevezessék a robotot Hongkongban, Kínában, Japán és Koreában.
 
A robotok gyártásának költségei persze igen magasak – jelenleg a luxusautók árával vetekednek – ám azok csökkennek, amennyiben a vállalat több tízezer vagy százezer darabot gyárt le – szögezte le Hanson.
 
Grace megjelentetése a koronavírus globális hatása miatt is sürgetővé vált – emelte ki Kim Min-Sun, a Hawaii Egyetem kommunikációs professzora. Olvasd el: A robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
 
A lezárások miatt otthonukban ragadt emberek ezrei küzdöttek mentális problémákkal, negatív gondolatokkal.
 
Ha ezek az emberek segítséget kaphatnak azzal, hogy szociális robotokat telepítünk otthonaikba, annak nyilvánvalóan pozitív hatásai lesznek a társadalomra nézve” – mondta a professzor.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.