2023. 02. 21. - 09:00

Segíthet beszélni az állatokkal a mesterséges intelligencia

Segíthet beszélni az állatokkal a mesterséges intelligencia

Hamarosan lehetőségünk lehet beszélgetni az állatokkal – állítják a tudósok. A mesterséges intelligencia alkalmazásával ugyanis ez is valóra válhat.

Az emberek a közeljövőben megérthetik az állatok beszédét. A mesterséges intelligencia használata ebben is segíthet: hangok és cselekvések elemzésével képes kidolgozni, mit akarnak mondani a négylábúak vagy akár a halak. Olvasd el: Az állatok spontán viselkedésére tanítható a mesterséges intelligencia?
 
„A mesterséges intelligenciának milliónyi bálnafelvételt adhatunk meg, majd azt az utasítást adhatjuk: rendben, 300 féle „bálnadal” létezik. Kiderül, hogy az 1-es típust az állatok leginkább akkor használják, amikor táplálkoznak, a 2-est akkor, amikor versengenek egymással és így tovább” – magyarázta a módszer működését dr. Arik Kershenbaum, a Cambridge-i Egyetem zoológiai tanszékének munkatársa. Olvasd el: Mesterséges intelligencia szintjén vannak a galambok?
 
Segíthet beszélni az állatokkal a mesterséges intelligencia
Segíthet beszélni az állatokkal a mesterséges intelligencia
 
A szakértő korábban a farkasfalka dialektusait azonosította, s felhívta a figyelmet arra, hogy az állatoknak nagyon más „nyelve” van, mint az embernek. 
 
„Az állatok hívásai jelentésüket tekintve meglehetősen homályosak” – jegyezte meg. Elmagyarázta például, hogy a delfineknek nincs "szava" a halra.
 
Mint mondta, valószínűleg bizonyos hangokat használnak annak jelzésére, hogy halat akarnak, illeve, hogy halakkal kapcsolatban jelezzenek valamit, információt közöljenek. Nincs azonban rá egyetlen alkalmazott "szó".
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.