2023. 02. 17. - 08:25

Mesterséges intelligencia szintjén vannak a galambok?

Mesterséges intelligencia szintjén vannak a galambok?

A galamboknak megvan az agykapacitásuk ahhoz, hogy megfeleljenek a világ legjobb mesterséges intelligenciájának – állítják a tudósok.

Okosabbak a galambok, mint a hi-tech mesterséges intelligencia – állítják a kutatók. Egy új tanulmány a közelmúltban feltárta, hogy ezeknek a madaraknak megvan az agyuk hozzá, hogy felérjenek a világ legjobb mesterséges intelligenciájához. 
 
Az emberek általában nem tartják valami eszesnek őket, ám ez a tanulmány kimutatta, hogy a galamoknak megvan a magukhoz való esze, ennek alapján a legjobb robotoknak felelnek meg.galamb_01
 
A velük végzett kísérletek során a galambok próbálgatás-tévedés módszerrel „dolgoztak” és elég karaktert memorizáltak ahhoz, hogy majdnem 70 százalékos pontosságot érjenek el - a tudósok pedig ismétlődő megközelítést a mesterséges intelligenciával azonosították. Olvasd el: Robotok helyettesíthetik a terápiás kutyákat?
 
„Sokat hallani a mesterséges intelligencia csodáiról. Okos? Nem, ugyanazt a rendszert használja, vagy azzal egyenértékű, mint amit egy galamb használ” – mondta el Ed Wasserman, az amerikai Iowai Egyetem professzora. Olvasd el: Az állatok spontán viselkedésére tanítható a mesterséges intelligencia?
 
A tesztek során négy galamb kapott ingert, majd két gomb egyikének megnyomásával kellett eldönteniük, hogy az melyik kategóriába tartozik. A helyes választ eleséggel jutalmazták.
 
Mindegyik madár helyesen reagált a megadott idő fele alatt, de a galambokból álló négyes átlagosan 68 százalékra növelte a pontszámát.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.