2018. 06. 06. - 10:45

Sophia, a világ első női robotja Budapesten

Sophia, a világ első női robotja Budapesten

Nem is hiányozhatott volna erről az eseményről: megjelent a budapesti Brain Bar jövőfesztiválon Sophia, a világ első női robotja – érthetően nagy érdeklődés kísérte szereplését.

A magyar fővárosban is találkozhattak az érdeklődők Sophiával, a világ első robotnőjével. A Brain Bar elnevezésű jövőfesztiválra a budapesti Corvinus Egyetemen került sor, ahol az egyedi tervezésű, gumiarcú Sophia is megjelent.
 
A tapasztalatok szerint igen különös, bár kétségtelenül emberszerű a megjelenése. Mimikája furcsa, noha gumiarca hatvankét különféle érzelem megjelenítésére is képes.
 
Sophia, az első női robot képes részt venni beszélgetésekben és érzelmeket kifejezni
Sophia, az első női robot képes részt venni beszélgetésekben és érzelmeket kifejezni
 
Mégis leginkább a kijelentésein lepődhetnek meg az emberek.
 
Az első női robot korábban is szerepelt már műsorokban, többnyire Amerikában. A Brain Bar Budapesten sokan voltak kíváncsiak negyed órás megjelenésére – a lehetséges roboturalom is szóba került, ezt a témát teljesen higgadt hangnemben, nem viccelődve adta elő. 
 
Sophia beszélt arról, hogy emlékszik megalkotójára, vissza tud emlékezni emberekre, akiket látott. Azon a kérdésen pedig egyenesen meglepődött, hogy mit gondol arról, lehet-e egy robot egy országban állampolgár. Őt ugyanis 2016-ban Szaúd-Arábiában állampolgárnak nyilvánították.
 
Az első női robot azt sem tartotta kizártnak, hogy a jövőben csak robotok népesítsenek be egy országot.
 
Sophia grimaszt mutat be
Sophia grimaszt mutat be
 
Sophia egyébként látványos fejlődésen megy keresztül, más robotokhoz képest – amelyek gyakran el-elbuktak egyes csevegések alkalmával, melyekből helytelen következtetéseket szűrtek le.
 
A humanoid robotot a Hong-Kongi illetőségű Hanson Robotics alkotta meg mesterséges intelligencia-fejlesztők segítségével. 2015. április 19-én aktiválták, ám azóta számos fejlesztésen esett át.
 
Első nyilvános megjelenése 2016 márciusában a texasi Austinban történt, akkor még csak 50 különféle érzelmet volt képes „kimutatni”. A robotnőt számos interjú keretében bemutatták már, s a világon a legtöbb, vele kapcsolatba kerülő embert lenyűgözte a tudása.
 
Arcfelismerést, hangfelismerést használ és vizuális adatmegjelenítéssel működik, a gesztusokat is imitálni tudja. Egyszerű beszélgetésekben minden további nélkül részt tud venni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.