2022. 06. 25. - 08:00

Szárnyaló technológia - Bárki pilóta lehet ezzel a repülő járművel

Szárnyaló technológia - Bárki pilóta lehet ezzel a repülő járművel

Több hónapos próba és tesztelés után levegőbe emelkedett a világ első ingázásra használható eVTOL-ja, azaz függőlegesen fel-le szálló repülő járműve.

Hónapokat töltöttek a tesztelésével, mire végre levegőbe emelkedhetett a svéd Jetson cég ONE eVTOL-ja, azaz függőlegesen fel-le szálló repülő járműve. Az eVTOL az electric vertical take-off and landing, azaz elektromos függőleges fel- és leszállás rövidítése.
 
A vállalat a közelmúltban mutatta be az első ingázást a járművel: a közösségi médiában is megosztott felvételen a Jetson ONE startup társalapítója és feltalálója, Tomasz Patan repül otthonról a munkahelyére.
 
Bár a repülési idő és a távolság pontos részleteit még nem hozták nyilvánosságra, a cég mindenképp jelentős eseménynek nevezte a repülést, mondván: Patan 88 százalékkal lecsökkentette az ingázási idejét az eVTOL-al. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Előállt az első repülő taxi nagyobb távolságokra
 
Tomasz Patan 88 százalékkal lecsökkentette az ingázási idejét az eVTOL-al
Tomasz Patan 88 százalékkal lecsökkentette az ingázási idejét az eVTOL-al
 
„Hihetetlenül büszkék vagyunk rá, hogy immár megoszthatjuk: több hónapig tartó szigorú próbák és tesztelés után teljesítettük a világ első EVTOL ingázását!” – tudatta a Jetson.
 
A Peter Ternström és Tomasz Patan alapította Jetson cég először 2018-ban keltett figyelmet azzal, hogy piacra dobta személyi repülőautó-prototípusát.
 
A startup néhány évvel később, 2021-ben tért vissza a Jetson ONE eVTOL fogyasztóbarát változatával, amelyet immár bárki beszerezhet.
 
A Jetson ONE versenyautó-ihlette, merev alumínium űrváza 8 erős elektromos motorral rendelkezik.
 
Kialakítása a kompozit szénszálnak és az élvonalbeli, 3D nyomtatott alkatrészeknek köszönhetően meglehetősen könnyed, a biztonságot pedig olyan funkciókkal helyezi előtérbe, mint a redundáns meghajtórendszer és a ballisztikus ejtőernyő. Olvasd el: Az égbe emelkedett a futurisztikus repülő autó
 
 
Az eVTOL maximális repülési sebessége 102 km/óra, egyetlen töltéssel 20 percig lehet a levegőben. „Küldetésünk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a repülést” – mondta el Ternström.
 
Hozzátette: a Jetson ONE egy elektromos helikopter, amelyet bárki birtokolhat és repülhet vele. „Mindenkit pilótává akarunk tenni” – jegyezte meg a cégvezető.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.