2020. 03. 10. - 09:00

Személyre szabott oktatást tesz lehetővé a mesterséges intelligencia az autista gyerekeknek

Személyre szabott oktatást tesz lehetővé a mesterséges intelligencia az autista gyerekeknek
Kutatók egy olyan új, személyre szabott tanulási módszert fejlesztettek ki autista gyerekek számára, amely a gépi tanulást használja a változó igényekhez alkalmazkodó órarendek elkészítésére.

A Dél-Kaliforniai Egyetem csapata a Kiwi nevet adta annak a társadalmilag segítő, mesterséges intelligencia alapú robot számára, amelyet 17 autista gyermek otthonában már szolgálatba is állítottak. A nagyjából 70 centiméteres, leginkább egy zöld tollú bagolyra hasonlító robot minden gyereknek személyre szabott órákat tud tartani.

A kísérleti fázisban a gyerekek egy hónapon keresztül űr témájú matematikai játékokat játszottak egy táblagépen, miközben a Kiwi visszajelzéseket és instrukciókat adott nekik. Többek között gratulált nekik akkor, ha helyes választ adtak, míg a rossz válasz esetén tippekkel és tanácsokkal látta el őket.


Autista gyerekek tanítását segíti a mesterséges intelligencia


Ahogy az órák előre haladtak, az algoritmusok folyamatosan igazították és fejlesztették Kiwi visszajelzéseit, valamint a játékok nehézségét is a gyermekek egyéni igényei szerint módosították. A hónap végére az összes gyermek esetében javultak a matematikai készségek, sőt, 92%-uknál a szociális készségek is fejlődtek.

Autista gyerekek tanítását segíti a mesterséges intelligenciaAhhoz, hogy a gyermekek elköteleződési szintjét ki tudják értékelni, a kutatók számos adatot elemeztek. Ezek közé tartozik a pislogás, a fejtartás, a hangmagasság, valamint a feladatok során nyújtott teljesítmény. Végeredményben a robot teljesen autonóm módon képes volt már felismerni a gyermekek elköteleződését, méghozzá 90%-os pontossággal.

Természetesen a kutatók hangsúlyozzák, hogy a robot egy autista gyermek esetében nem helyettesíti, csupán segíti az ember jelenlétét. De az elvitathatatlan tény, hogy a robotok nagyon hatékonyan tudják segíteni a gyermekek tudományos és társadalmi képességeit, valamint reagálni tudnak a gyermekek egyéni viselkedésére.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.