2020. 03. 18. - 09:45

Technológia - Baj, hogy a fiatalok régi szakmák iránt érdeklődnek?

Technológia - Baj, hogy a fiatalok régi szakmák iránt érdeklődnek?

Tanulmányok szerint a tinédzserek a hagyományos munkakörök iránt érdeklődnek, annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés jócskán megugrott az elmúlt 20 évben – különösen a mesterséges intelligencia megjelenésével.

Régi szakmák iránt érdeklődnek a tinédzserek, noha a technológia robbanásszerű fejlődése egy másik irányt is szükségesnek tartana – áll egy új tanulmányban.
 
A szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok az egykor megálmodott munkaköröket választják a foglalkozások kis listájából. Nagyon sokan kerülik a digitalizációval kapcsolatos állásokat és olyanokra voksolnak, mint a tanár, orvos vagy állatorvos, annak ellenére, hogy komoly változások zajlanak a munka világában is – mutatott rá a globális tanulmány.
 
A fiatalok karrier-elvárásai az elmúlt két évtizedben kevesebb foglalkozásra koncentrálódtak, noha feltörőben van a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása – írja a gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (OECD) jelentése.
 
A 19. és 20. századból származó hagyományos foglalkozások, mint például az ügyvéd vagy rendőr továbbra is megragadja a fiatalok képzeletét szerte a világon, ahogyan csaknem húsz évvel ezelőtt.
 
A legfrissebb, Nemzetközi Diákértékelési Program (Pisa) alapján készült jelentés 41 országban mérte fel a 15 évesek munkával kapcsolatos vágyait, melyek véleményük szerint „idejemúltak és nem reálisak”.
 
A fiatalok csaknem fele a világ minden táján arra törekszik, hogy a tíz leggyakoribb szakmában helyezkedjen majd el.
 
„A felmérések azt mutatják, hogy túl sok tinédzser hagyja figyelmen kívül, vagy nem is ismeri az új típusú munkahelyeket, amelyek manapság megjelennek, különösen a digitalizáció eredményeként” – mondta el Andreas Schleicher, az OECD oktatási és készségfejlesztési igazgatója.
 
Digitalizáció - Szakértők szerint gond, hogy a régi szakmák iránt érdeklődik a legtöbb fiatal
Digitalizáció - szakértők szerint gond, hogy a régi szakmák iránt érdeklődik a legtöbb fiatal
 
Hozzátette: a nemek és a társadalmi sztereotípiák továbbra is szerepet játszanak a fiatalok karrier-törekvéseiben az Egyesült Királyságban, de nem sokkal jobban, mint más országokban.
 
A jelentés megemlíti, hogy bár a fiúk és a lányok egyformán teljesítenek a tudomány terén, mégis inkább előbbiek választanak olyan szakmákat hivatásul, mint a tudományos- és mérnöki pozíciók.
 
A fiúk által említett 10 legfontosabb foglalkozás 2000 óta keveset változott, inkább a lányok szeretnének újabban építészek, rendőrök és tervezők lenni -  a fodrász, író vagy titkár szakmák helyett.
 
A szakemberek szélesebb körű karrier-törekvéseket látnak azokban az országokban, ahol erős, megalapozott szakképzés van jelen a tinédzserek számára. Németországban például választásaik jobban tükrözik a munkaerő-piaci igényeket.
 
Az Education and Employers jótékonysági szervezet szerint Nagy-Britanniában jobban látszik, hogy a fiatalok karrier-reményei és a brit munkahelyek között szakadás kezd képződni.
 
A szervezet által készített tanulmány azt mutatja: a diákok több mint egyharmada hiányzik a karrier-tanácsadásról az iskolákban és a főiskolákon.
 
A jelentés megjegyzi, hogy a karrier-orientációk már nagyjából 7 évesen körvonalazódnak a gyerekekben, s nem változnak eléggé az idők során.
 
„A jövőben olyan világban kellene élnünk, ahol a munkaadói elkötelezettség az iskolázás mindennapi része, az első évektől egészen a középiskola utolsó napjaiig” - vélekedett Nick Chambers, az Education and Employers vezetője.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.