2022. 07. 29. - 08:03

Új mesterséges intelligencia algoritmus diagnosztizálhatja a tüdőrákot

Új mesterséges intelligencia algoritmus diagnosztizálhatja a tüdőrákot
A Somerset NHS Foundation Trust egy új tesztelésbe fogott bele, melynek lényege, hogy egy mesterséges intelligencia algoritmus segíthet-e elérni a tüdőrák diagnosztizálására vonatkozó nemzeti célkitűzéseket a szűrések közötti idő felgyorsításával.

A Behold.AI névre keresztelt algoritmus pozitív kezdeti eredményeket mutatott, hiszen több mint a felére csökkentette a kezdeti röntgenvizsgálat és a CT-vizsgálat (vagyis a tüdőrák kimutatásának arany standardja) közötti időt.

A mesterséges intelligencia technológia rangsorolja, hogy mely röntgenfelvételek igényelnek sürgős radiológusi figyelmet. Ennek köszönhetően a mellkasröntgen és a CT-vizsgálat közötti idő hét napról átlagosan 2,8 napra csökkent.

Dr. Paul Burn, a Somerset NHS Foundation Trust radiológus szakorvosa elmondta: "A radiológiai értekezleteken sokat beszéltek az mesterséges intelligenciáról, de kevés tapasztalatunk van a használatáról. Ezért alulról építkező kezdeményezéssel vágtunk bele az algoritmus tesztelésébe, azzal a céllal, hogy segítsen javítani a diagnózisokra szánt időt."

Egy tanulmány megállapította, hogy abból az 562 mellkasi vizsgálatból, amelyet az algoritmus magas megbízhatósággal normálisnak minősített, a radiológusok mindössze 13 esetben nem értettek egyet. Ez 97,7 százalékos negatív prediktív értéket eredményezett.

Új módszert biztosít a mesterséges intelligencia a tüdőrák kimutatására
Új módszert biztosít a mesterséges intelligencia a tüdőrák kimutatására

A projekt támogatásához a Somerset, Wiltshire Avon és Gloucestershire Cancer Alliance (SWAG) intézmény is finanszírozást nyújtott. Patricia McLarnon, a SWAG vezetője kiemelte: "A Somerset, Wiltshire Avon és Gloucestershire Cancer Alliance pozitívan viszonyul az innovációhoz és ahhoz, hogy az hogyan támogathatja a hosszú távú célkitűzések elérését és a rákos megbetegedések gyógyulását."

"Örömmel ajánlottunk fel finanszírozást ennek támogatására, és köszönjük a Somerset NHS Foundation Trustnak és különösen Dr. Paul Burnnek, hogy helyben tesztelte ezt az innovációt, és segített a továbbfejlesztéséhez szükséges bizonyítékok összegyűjtésében, hogy azt a rákbetegek eredményeinek javítására szolgáló mechanizmusként ismerjék el" - tette hozzá.

A Somerset NHS Foundation Trust-nál nem először fordul elő, hogy a modern technológiát vetik be: korábban a virtuális valóságot használták az orvostanhallgatók és a kezdő orvosok képzésénél, most pedig ezzel az MI-kísérlettel fokozzák a fejlődését.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.