2020. 10. 04. - 08:00

Vezeték nélküli agyi implantátum adhat szemet a vakoknak

Vezeték nélküli agyi implantátum adhat szemet a vakoknak

Vadonatúj agyi implantátummal kapcsolatban végeznek vizsgálatokat ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy korlátozottan, de visszaállítsák a vak emberek szeme világát.

A közeljövőben lehetővé válhat a vakok szeme világának visszaállítása? Ha nem is teljes mértékben, de korlátozottan erre lehetőség mutatkozik: ausztrál kutatók már végeznek klinikai vizsgálatokat egy agyi implantátummal kapcsolatban, mely képes látást adni a vakoknak.
 
A Melbourne-i Monash Egyetemen kifejlesztett Gennaris rendszer teljesen megkerüli a szemet és az agy látóközpontját célozza meg. Olvasd el: Mesterséges intelligencia alapú bőrönd segítheti a látássérültek utazását
 
Az érintett páciens egy kamerával ellátott szemüveget visel majd, amely a látottakat számítógépen keresztül táplálja az agy implantátumába. A vezeték nélküli implantátum az agy felszínén helyezkedik el és 172 különböző fényes folt generálására képes, ezeket láthatja az illető.
 
Korlátozottan, de visszaállítható az ember látása agyi implantátummal
Korlátozottan, de visszaállítható az ember látása agyi implantátummal
 
Az úgynevezett foszfének megfelelő előállításával lehetővé válhat, hogy a vak ember kezdetleges vizuális információkat lásson arról, mi van előtte. Mindez számos olyan állapotra hatással van, amelyek a szemet és a látóideget működésképtelenné teszik – vagyis, reményt ad azoknak, akiknek korábban azt mondták, soha többé nem fognak látni.
 
Az új implantátumok meglehetősen picik, mivel nem igényelnek vezetékeket, melyek a fejbőrön át nyúlnának – ez azt is jelenti, hogy hosszabb ideig a helyükön maradhatnak anélkül, hogy fertőzés miatt kellene aggódni.
 
Miközben a rendszert speciálisan arra fejlesztették ki, hogy visszaállítása a látást, ugyanez a technológia számos beteg esetében segítheti a paralízis (bénulás) leküzdését - azáltal, hogy megkerüli a sérült idegeket és a sérülést elszenvedett végtagokat közvetlenül az agyhoz köti. Olvasd el: Gondolatok mozgathatják a jövőben a protéziseket? 
 
A meglévő prototípus egy fejen viselhető eszközt tartalmaz, amely rendelkezik kamerával, látásfeldolgozó hardverrel és szoftverrel, vezeték nélküli adóval és magával az implantátummal - amely 9 × 9 milliméteres lapokból áll.
 
„Az ún. kortikális látásprotézisek célja a vizuális érzékelés helyreállítása azok számára, akik látásukat elvesztették – a módszer az, hogy elektromos stimulációt juttatnak a vizuális kéregbe, tehát az agy azon régiójába, mely vizuális információkat fogad, integrál és dolgoz fel” - mondta el Arthur Lowery, a technológia egyik fejlesztője.
 
Hozzátette: tervezésük vizuális mintát készít akár 172 fényfolt (foszfén) kombinációjából, amely információkat szolgáltat az ember számára, belső és külső környezetben történő navigáláshoz, s felismeri az emberek és a körülöttük lévő tárgyak jelenlétét.
 
A Gennaris rendszeren belüli technológiát már kipróbálták, juhokon, igencsak pozitív eredményekkel – ezekről a Journal of Neural Engineering szaklapban számoltak be.
 
A tanulmány keretében több mint 2700 órányi vizuális stimulációt szolgáltattak az állatoknak és mellékhatásokat nem tapasztaltak.
 
„A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a vezeték nélküli eszközökön keresztüli, hosszú távú stimuláció elérhető, mégpedig széleskörű szövetkárosodás kiváltása nélkül. Semmilyen, stimulációból eredő, látható viselkedési probléma vagy görcs nem volt tapasztalható" - tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Jeffrey Rosenfeld.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.