2021. 01. 26. - 09:40

Vigyázza az időseket a vadonatúj mesterséges intelligencia-lámpa

Vigyázza az időseket a vadonatúj mesterséges intelligencia-lámpa

A modern csillárnak tűnő eszköz nemcsak világítani tud – mesterséges intelligencia-funkcióinak köszönhetően észleli, ha a lakásban élő ember elesik és képes segítséget hívni.

Megalkották már korábban a Life Alert nyakláncot, majd az Apple Watch órát, most pedig itt a Nobi nevű lámpa, amely észlelni tudja, ha szerettünk elesik és segítségre van szüksége.
 
A mesterséges intelligenciával felszerelt otthoni eszközt sok más újdonsághoz hasonlóan január 11-14-e között, Las Vegasban - ezúttal virtuálisan - megtartott CES 2021 elektronikai show-n avagy technológiai kiállításon mutatták be. Olvasd el: Kiderült, robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
Tele van szenzorokkal, melyek segítségével meg tudja ítélni, vajon a lakásban élő ember ágyban fekszik, a kanapén ül vagy éppenséggel elesett.
 
A mesterséges intelligencia-lámpa figyeli az idősek mozgását és szól, ha baj van
A mesterséges intelligencia-lámpa figyeli az idősek mozgását és szól, ha baj van
 
Amennyiben esést érzékel, megkérdezi, van-e szüksége az illetőnek segítségre, s ha az nem válaszol, figyelmeztető üzenetet küld a családnak vagy a gondozóknak – kétirányú mikrofonja lehetővé teszi, hogy kommunikáljanak az elesett személlyel.
 
A mesterséges intelligencia-lámpának azonban ezen kívül is számos előnye van.
 
Első pillantásra közönséges mennyezeti lámpa hatását kelti, ám számos érzékelővel és trükkel szerelték fel, hogy segítsen az idős embereknek függetlennek maradni, minél hosszabb ideig.
 
Nemcsak reagálnak, ha valaki elesett, de meg is előzhetik az ilyen eseteket azzal, hogy figyelik a tevékenységét és hasznos emlékeztetőket nyújtanak.
 
A mesterséges intelligencia-lámpát készítő startup a CES 2021-en hivatalosan is elindította a Nobit, de még partnerekre van szükségük, hogy az amerikai piacot is elérjék.
 
Európában viszont már 2021 márciusában megjelenhet az okos lámpa, melyet a hírek szerint először idősotthonokban terveznek telepíteni - havi 119 dolláros előfizetési költséggel, hardverrel együtt. Később természetesen meg is lehet vásárolni.
 
Az ára nem olcsó, de a költségek függnek az otthon méretétől is. Úgy hatékony ugyanis, ha a Nobi minden helyiségben jelen van. Kisebb méretű párja is létezik, olyan helyiségekbe, ahol a fő lámpatest nem fér el. Ilyen esetben a processzor a nagy lámpában van és rajta keresztül kommunikál a kisebbik.
 
A lámpa a készítői szerint képes felismerni a bútorokat is - így tudja, ha valaki ágyon fekszik és nem a padlón.
 
Minden Nobi négy RGB érzékelővel rendelkezik, a sötét helyiségeket infravörös fénnyel világítva meg, így éjszaka szintén láthatja, mi történik az idős emberrel. Olvasd el: Sütirajzból szúrja ki az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
 
Mi több, beépített riasztórendszerrel is ellátták - távirányítóval vagy olyan alkalmazással lehet élesíteni, amely aktiválódik, ha valaki be akar menni a lakásba.
 
A Nobi akár más okoseszközökhöz is kapcsolódhat, például intelligens zárakhoz, hogy automatikusan kinyissa azokat, ha egy gondozónak be kell jutnia a házba.
 
Ha pedig nem egészségügyi veszélyhelyzet áll fenn, a Nobi lámpát egyebekre is lehet használni. A színét képes a napszakhoz és a szobában levő fényhez igazítani, energetizálva ezzel a lakókat. Végül, elég okossá teszik ahhoz, hogy akár a naptárral is szinkronban legyen és figyelmeztethesse az időseket gyógyszereik bevételére, a kezelés vagy a séta idejére.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.