2020. 09. 24. - 10:00

Kiderült: a robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén

Kiderült: a robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén

Azok az idős emberek, akik az ún. kulturálisan kompetens robotok társaságában töltenek időt, jelentős javulást mutatnak a mentális egészség terén.

Lehet egy robot jó társaság, ha kulturális szempontból is jó társa egy idős embernek. Egy angol tanulmány rávilágított: azon időseknek, akik az úgymond kulturálisan kompetens robotokkal töltenek időt – mint amilyen például Pepper - , jelentős javulás mutatkozik meg mentális egészségükben.
 
A robotokat tehát be lehet vezetni az idős emberek gondozásába, miután a tanulmány szerint nemcsak a mentális egészséget javítják, hanem potenciálisan a magány érzését is csökkentik.
 
Ugyanakkor, a kutatók megjegyzik: a mesterséges intelligencia az időseknek történő segítségnyújtásban nem helyettesítheti az emberi kontaktust. Olvasd el: Japán már fejleszti az idősgondozó robotokat
 
A Bedfordshire-i, a Middlesex-i Egyetem és az Advinia Health Care részvételével végzett tanulmány az első alkalom, hogy a kutatók együttműködtek a „kulturálisan kompetens” robotok kifejlesztésével kapcsolatos lehetőségek feltárásában.
 
Egy, demenciásokat gondozó otthon szolgáltatója optimistán viszonyul a dologhoz – mint mondta, a jövőben a kétségbeejtő állapotban élő betegek esetében is robotokat lehetne használni.
 
Bácsi és robot - Az idősgondozásban igen hatékony lehet a mesterséges intelligencia
Bácsi és robot - Az idősgondozásban igen hatékony lehet a mesterséges intelligencia
 
A tanulmány megállapította: az idős emberek az Egyesült Királyságbeli gondozóotthonokban pozitívan reagáltak a Pepper robotra.
 
A SoftBank Robotics által kifejlesztett, félig humanoid robot valódi emberi érzelmek olvasására lett kifejlesztve. Teszi ezt úgy, hogy hangtónusokat és arckifejezéseket elemez.
 
A Pepper robotokat már forgalmazzák Angliában, ahol egyes irodákban is használják őket olyan feladatok elvégzésére, mint a vendégek fogadása a recepción, de ezek a robotok segítenek Amerikában és Kanadában egyes repülőtereken is eligazodni az embereknek.
 
Pepper volt az, amely „felszólalt” a parlamentben az elmúlt években, s elmondott egy előre felvett beszédet a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepéről.
 
Ugyanakkor, 2018-ban egy edinburgh-i szupermarket egy héten belül „kitette a szűrét”, mert kiderült, hogy nem képes szervizrobotként működni.
 
A kutatók szerint azonban jelenléte pozitív hatást gyakorolt az idősekre, akik több mint 18 órán át használták két héten át – mentális egészségük jelentős mértékben javult.
 
A 2 hetes Pepper-használat után kismértékű, de pozitív hatás volt megfigyelhető a felhasználók magányának súlyosságában, a rendszer jelentős pozitív hatást gyakorolt a résztvevők robotokhoz való hozzáállására is.
 
Az értékelés vezető szerzője, dr. Chris Papadopoulos, a Bedfordshire-i Egyetem munkatársa elmondta: a tanulmány úttörőnek számít - ez az eddigi legnagyobb vizsgálat az autonóm szociális robotok idősek gondozási környezetében történő alkalmazása terén.
 
Hozzátette: az ilyen típusú robotok valódi potenciális előnyökkel bírnak egy olyan világban, amelyben egyre több ember él hosszabb ideig, ám egyre kevesebben vannak, akik vigyázni tudnak rájuk. Olvasd el: Felgyorsíthatja az Alzheimer-diagnózist a mesterséges intelligencia
 
Irena Papadopoulos, a Middlesex Egyetem transzkulturális egészségügyi és ápolási professzora szerint a szociálisan az intelligens, szociális segítségnyújtásra alkalmas robotok a kórházakra és a gondozó otthonokra nehezedő nyomást is enyhítik.
 
A rossz mentális egészség és a magány jelentős egészségügyi problémákat jelent – most pedig bizonyítást nyert, hogy a robotok segíthetnek ezek csökkentésében, támogatást jelenthetnek a már meglevő rendszereknek.
 
Dr. Sanjeev Kanoria, sebész, az Advinia Health Care alapítója és elnöke, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb demenciás emberek ellátásával foglalkozó intézményhálózat vezetője, megerősítette: a robotokat tesztelték, funkcionalitásuk fejlesztéseit pedig az Advinia gondozóházakban is próbára tették.
 
„Ez az egyetlen mesterséges intelligencia, amely lehetővé teszi a megfelelő kommunikációt egy robot és egy érzékeny, sebezhető lakó között – mondta. - Azon dolgozunk, hogy ezt megvalósítsuk a kiszolgáltatott emberek rutinellátása terén, a szorongás és a magány csökkentése, valamint az ellátás folyamatossága érdekében.”
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.