2021. 06. 15. - 09:25

Vonal-várost épít Szaúd-Arábia – környezettudatosság és mesterséges intelligencia uralná

Vonal-várost épít Szaúd-Arábia – környezettudatosság és mesterséges intelligencia uralná

A környezettudatosság jegyében húzna fel egy teljes, egyenes vonal alakú várost Mohammed bin Szalman koronaherceg, autók és utcák nélkül. A projektben nagy szerepet kap a mesterséges intelligencia.

A munkálatok már megkezdődtek, s várhatóan 2030-ra fejeződnek be: ennek során olyan, egyetlen vonal mentén kiépülő város jön létre, mely kizárólag megújuló energiaforrásokkal és mesterséges intelligencia alkalmazásával működik.
 
Alighanem sokan felkapták a fejüket, amikor 2021 elején Szaúd-Arábia koronahercege bejelentette: felépítenének egy egész várost, egy egyenes vonal mentén, 170 kilométer hosszan. Abban azonban sem utcák, sem autók nem lesznek - ellenben a környezetvédelmi szempontoknak igencsak megfelelne a projekt.
 
Mohammed bin Szalman 2021 januárjában beszélt a tervről, melyet környezetvédelmi okokkal támasztott alá. 2050-re ugyanis elmondása alapján dupla annyi ember fog munkába ingázni, mint ma, az emelkedő tengerszint és a növekvő szén-dioxid kibocsátás miatt 1 milliárd ember átköltöztetésére lesz szükség.
 
Hangsúlyozta, nem látja be, miért kellene feláldozni a természetet a fejlődés oltárán, miért kellene meghalnia évente 7 millió embernek a környezetszennyezés, s 1 milliónak autóbalesetek miatt. A lakosság 90 százaléka szív szennyezett levegőt.
 
Egyetlen vonal mentén, 170 kilométer hosszan épülne fel a Vonalváros
Egyetlen vonal mentén, 170 kilométer hosszan épülne fel a Vonalváros
 
Részletezte, hogy a „mentes várost” növényekkel ültetnék tele és tavakat létesítenének, ahelyett, hogy azt beton és aszfalt uralná.
 
Egymillió embernek adna lakóhelyet a futurisztikus település, amely csak megújuló energiaforrásokkal működne – köztük napelemekkel és szélerőművekkel -, azaz karbonsemleges lenne.
 
A lakók pedig legfeljebb 5 percnyi sétával minden fontos közlétesítményt meg tudnának közelíteni e természetközeli városban.
 
Természetesen a tömegközlekedés biztosított lenne, ahogyan a – nagyrészt föld alatt futó - közüzemi szolgáltatások és egy igen jó digitális infrastruktúra is.
 
A mesterséges intelligencia is nagy szerepet kap ebben, mivel a járműveket ez vezetné – a tervezők nagy teherbírású metrókban gondolkodnak -, ám az MI-re bíznának bizonyos logisztikai feladatokat is. A gyors közlekedés biztosítaná, hogy a megaváros egyik végéből a másikba 20 perc alatt el lehessen jutni.
 
A 170 kilométer hosszú Vonalváros a NEOM városépítési projekt keretében valósulna meg: ha valóban elkészül, hossza miatt Jordániába és Egyiptomba is átnyúlik majd.
 
 
Talán nem csoda, hogy hatalmas összegből, 500 milliárd dollárból épülne fel. A tervek szerint 2030-ra elkészülne a Vonalváros. Szaúd-Arábia egyébként nemcsak az emberiség ökológiai lábnyomát igyekszik mérsékelni ezzel, hanem fokozatosan függetlenedni szeretne az olajfogyasztástól is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.