2021. 11. 24. - 11:29

3 hiányosság, ami súlyosnak tűnhet, de nem számít a használt laptop vásárlásakor

3 hiányosság, ami súlyosnak tűnhet, de nem számít a használt laptop vásárlásakor
Használt gép megvétele előtt érdemes tájékozódni arról, hogy mely kompromisszumok azok, amelyek „beleférnek”, és melyek azok, amelyek kifejezetten figyelmeztető jelek arra vonatkozóan, hogy a vásárlásba nem érdemes fejest ugrani.
Aki használt laptopot készül vásárolni, jól tudja, hogy a piac újdonságaihoz képest sok kompromisszumot kell majd kötnie. Nem csak arról van szó, hogy a kiválasztott gép a legjobb esetben sem igen fogja tartalmazni a legfrissebb innovációkat, hanem arról is, hogy esetleg esztétikailag nem éri el egy új vagy újszerű állapotban levő gép szintjét.
 
A Vatera oldala kifejezetten alkalmas az ilyen jellegű, összetett megállapodások tető alá hozatalára, hiszen az üzenőfalon kérdezhetsz az eladótól, mások visszajelzései alapján tájékozódhatsz az eladó megbízhatóságáról, és ha mégsem azt kapod, amire számítottál, az oldal biztonságos vásárlás programja lehetővé teszi, hogy visszakérd a pénzed.
 
Miért éri meg használt gépet vásárolni?
 
Abban a megközelítésben, hogy egy jól kiválasztott használt laptop esetében pont azért kell fizetnünk, amire szükségünk van, és semmi olyasmiért nem kell, ami számunkra indifferens, vagy sose fogjuk használni, már nem is feltétlenül kell, hogy olyan lehangoló vagy kompromisszumkényszeres lépés legyen a használt laptop vásárlása. Ugye? Nézzünk néhány példát!
 
1. hiányosság: esztétikai hibák, kopások
 
Az üzleti laptopok terméktípusát nagy igénybevételre tervezték. Nem csak a belső rendszer (memória, processzor, tárhely) massszív és nagy terhelést bíró, hanem a borítás, a zsanérok, a billentyűzet is.
 
Ezek a gépek újonnan elég drágák, használtan azonban sokkal olcsóbban juthatunk hozzájuk, hiszen nagy az esély arra, hogy az, aki újonnan megvette, valóban intenzíven használta is. Mit jelent ez? Sokat hurcolta, esetleg karcos lett a fémborítása, elvesztek a gumitappancsok, vagy a rengeteg nyitogatástól picit lötyög a zsanér. Ha ezek a kopási jelek nem utalnak arra, hogy a gép egyszer vagy többször leeshetett, vagy nem ordít róla, hogy gondatlanul bántak az eszközzel, csak a nagy igénybevételre utal, akkor bátran gondolkodhatunk egy ilyen alacsonyabb esztétikájú gép vásárlásában.
 
Ha például csak otthoni munkára vagy tanulásra keresünk használt notebookot, és nem akarjuk magunkkal vinni, mert nem cél a vele való reprezentálás, akkor a külső burkolat hibái vagy a zsanér lötyögése mellékes szempont, viszont az ár csökkentésében jelentős szerepet játszik. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a zsanérban fontos kábelek futnak a gép és a monitor között, ezért a vásárlás előtt azt mindenképpen ellenőriztessük, hogy ezek nem sérültek-e, vagy a zsanér sérülése nem okozhat-e sérülést bennük.
 
laptop_valasztas_torzs
A vásárlás előtt célszerű átgondolni, hogy mire használjuk majd a laptopot
 
2. hiányosság: perifériák hibái
 
A sokoldalú géptípusokban számos perifériával találkozhatunk, mint amilyenek a különféle kártyaolvasók, CD/DVD-lejátszó, nyomtató vagy külső tárhely csatlakoztatási lehetőségek. Érdemes végiggondolni, hogy pontosan mire fogjuk majd használni a gépet, mennyire fontosak számunkra ezek a funkciók.
 
Ha home office-ban főleg dokumentumokkal vagy táblázatokkal dolgozunk, vagy a gyermeknek szánjuk a gépet, aki netezni fog rajta, nem feltétlenül lesz szükség a fent felsorolt perifériákra. A technológia változásával már nem is feltétlenül lényeges az, hogy működjön a DVD-olvasó…
 
A kiválasztás előtt mindenképpen járjuk körbe, hogy mi a meghibásodások oka, mert ha láthatóan gondatlan kezelés, esetleg valamilyen baleset (pl. beleborult valamilyen folyadék), akkor nem érdemes a kockázatot vállalni. Ám ha a külső perifériák egyszerűen elöregedtek, akkor olyan szolgáltatásokról mondunk le velük, amelyek feltétlenül fognak hiányozni, de emiatt a vásárlási ár csökkenthető.
 
3. hiányosság: cserélhető alkatrészek gyengeségei
 
A folyamatosan megjelenő újabb és újabb termékcsoportoknak rendre egyre nagyobb a memóriájuk, gyorsabb a processzoruk, és persze egyre nagyobb tárhellyel rendelkeznek. Tény, hogy erre szükség is van, hiszen a szoftverek gyártói is számítanak erre: az egyre gazdagabb szolgáltatáskínálatot nyújtó, egyre látványosabb szoftverek igénylik ezt a fajta technikai hátteret. Abban az esetben, ha nem vagyunk „számítógép-guruk”, és nem a legfőbb hobbink a szoftverpiac újdonságainak követése, lehet, hogy meg fogunk elégedni egy pár évvel korábbi gép teljesítményével is, és nem is fogjuk észrevenni, ha egy idő után elmaradnak a szoftverfrissítések.
 
Azt sokan nem tudják, vagy megfelejtkeznek róla, hogy a laptopokban – persze típustól és évjárattól függően – bizonyos alkatrészek cserélhetők, egyes funkciók bővíthetők, ha mégis szükség lenne nagyobb teljesítményű, modernebb megoldásra. Bővíthető a memória, nem csak oly módon, hogy nagyobbra cseréljük az adott alkatrészt, de sok helyen van egy plusz fizikai hely is, ahova újabb memóriablokkot helyezhetünk el. Cserélhető a meghajtó is, még akár úgy is, hogy régebbi típusú HDD (hard disc drive) helyett modernebb, mozgó alkatrészt már nem tartalmazó SSD-t (solid state drive) helyezünk el benne. (Abban, hogy erre van-e mód és hogyan történik, kérjük ki hozzáértő szakember segítségét!)
 
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.