2022. 05. 20. - 10:24

3 olyan alkalmazás típus, amely nem érhető el az App Store-ban

3 olyan alkalmazás típus, amely nem érhető el az App Store-ban
A mobiltelefonunk ma már nélkülözhetetlen eszköz a mindennapokban. Ráadásul nemcsak telefonáláshoz használjuk, hiszen számos más funkciója is van. 
Kezelhetjük az e-maileket, chatelhetünk a barátokkal, és akár dolgozhatunk is ezeken a hordozható készülékeken. Mindezt ráadásul nemcsak a mobil böngésző segítségével tehetjük meg, hiszen rengeteg applikáció is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy megkönnyítsék a dolgunkat
 
A legegyszerűbb ezeket a telefonunkon elérhető alkalmazás boltból letölteni. Vannak azonban olyan esetek, amikor bizonyos alkalmazás típusok nem érhetőek el a mobil boltokban. A legjobb sportfogadó oldalak közül például több is rendelkezik applikációval, ezek azonban nem minden esetben tölthetőek le az alkalmazás boltokból. Bár ebben az esetben az App Store kevesebb korlátozást hozott, mint más alkalmazás boltok, régiós korlátozások, vagy más problémák mégis előfordulhatnak.
 
Mi lehet az oka, ha egy alkalmazás nem érhető el az App Store-ben?
 
Előfordulhat, hogy valamilyen technikai oka van annak, hogy nem találsz meg egy alkalmazást, illetve az is lehetséges, hogy a keresett alkalmazás nem kompatibilis a mobil készülékeddel, ezért nem látod. Sőt, az is lehet, hogy egy korábbi operációs rendszer fut a telefonodon, vagy éppen valamilyen funkció hiányzik belőle.
 
Egy másik lehetséges ok, amiért egy alkalmazás nem jelenik meg az alkalmazás boltban, hogy a fejlesztő vagy az App Store törölhette azt. Ez akkor fordulhat elő, ha a fejlesztő nem kívánja többé támogatni az alkalmazást, vagy ha az alkalmazás megsértette az áruház irányelveit.
 
Lehet, hogy az alkalmazás valamilyen rosszindulatú kódot, vagy kifogásolható tartalmat tartalmazott. Előfordulhat, hogy az alkalmazás a kezdeti kiadásakor még rendben volt, majd olyan frissítést kapott, amely nem felel meg a szabályoknak.
 
Persze olyan eset is lehetséges, hogy egy alkalmazás egyáltalán nem jelenik meg az App Store-ban. Ennek egyik oka lehet, hogy a fejlesztő nem is szeretné ott megjelentetni. A másik pedig, hogy előfordulhat, hogy az alkalmazás nem felel meg valamelyik alkalmazásbolt irányelveinek.
 
Milyen típusú alkalmazások nem engedélyezettek az App Store-ban?
 
Az Apple számos okból bocsátott már el alkalmazásokat a platformjáról. Néha a kitiltott alkalmazások sértőek voltak. Máskor pedig megsértették az Apple által a fejlesztők számára meghatározott különböző irányelveket. Néhány kitiltott alkalmazás veszélyes viselkedésre buzdította a felhasználókat. A következő esetekben azonban biztosan nem engedélyezik az alkalmazás megjelenését az oldalon.
 
1. Kifogásolható tartalmú alkalmazások
 
Az évek során az Apple számos olyan alkalmazást tiltott be, amelyek látszólag megsértették az App Store irányelvek túlzottan kifogásolható vagy durva tartalmat bemutató applikációk tilalmát. Az egyik többször betiltott alkalmazás például egy középiskolásoknak szánt, ellentmondásos közösségi hálózatépítő alkalmazás volt.
 
Az applikáció lehetővé tette a felhasználók számára, hogy névtelen bejegyzéseket tegyenek. Ez olyan bejegyzéseket eredményezett, amelyek az Apple szerint megsértették a személyes támadásokat vagy kifogásolható tartalmakat lehetővé tevő alkalmazások elleni szabályokat. Az Apple betiltott egy olyan játékot is, amelyet a felhasználók "drogdíler-szimulátornak" neveztek, egy érzéketlen játékot, amely bevándorlók sivatagi csempészetéről szólt.
 
Ide tartoznak azok az applikációk is, amelyek gyaníthatóan hozzáférhettek a felhasználók személyes adataihoz. Az Apple egyszer már több száz iOS-alkalmazást tiltott be egyetlen incidens során. Ennek oka, hogy olyan alkalmazások egy csoportját tárták fel, amelyek a felhasználók személyes adatait szerezték meg. Ezek közé tartoztak az Apple ID-jukhoz tartozó e-mail címek, a készülékek sorozatszámai, sőt, még a telefonjukra telepített alkalmazások listája is.
 
2. Illegális letöltések, illetve reklámok megtekintésének a jutalmazása
 
Ide többek között olyan alkalmazások tartoznak, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára a zene és más médiák illegális letöltését. Az Apple számos zeneletöltő alkalmazást tiltott ki az App Store-ból, köztük olyanokat is, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára, hogy harmadik fél fájlmegosztó szolgáltatásairól töltsenek le fájlokat. Erre még 2014-ben került sor, és ehhez az alapelvhez azóta is ragaszkodik a szolgáltató.
 
De azok az appok is ide sorolhatóak, amelyekben a reklámok megtekintéséért és a közösségi hálózatokon való megosztásért jutalmat kínálnak. Szintén 2014-ben az Apple elkezdte betiltani azokat az alkalmazásokat, amelyek közösségi megosztásra és reklámok megtekintésére ösztönöztek.
 
A játék közösségi hálózatokon való megosztására való ösztönzés vagy a videohirdetések megtekintéséért járó jutalmak felajánlása két rendkívül népszerű módszer volt, amelyet számtalan alkalmazás használt, köztük az akkoriban népszerű nagy címek, köztük a Candy Crush.
 
3. Alkalmazások, amelyek sértik a szabályokat, illetve vallásokat
 
 
Az Apple határozottan lecsap azokra az alkalmazásokra, amelyekről úgy gondolja, hogy visszaélnek az App Store-értékelésekkel, még akkor is, ha az alkalmazások mögött álló fejlesztők nem értettek ezzel egyet. Az ilyen alkalmazásokkal szigorúan bánik a szolgáltató, és azonnal eltávolítja azokat.
 
Az Apple már számos vallási témájú alkalmazást is kitiltott az App Store-ból. A listán olyan appok szerepeltek többek között, amely lehetővé tették a felhasználók számára, hogy arcukat vallási személyek testére illesszék, vagy amely állítólag arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy mely hírességek milyen vallási csoporthoz tartoznak. Ez természetesen csak néhány példa, hiszen az Apple minden vallási szélsőségesség ellen fellép a saját felületein.
 
G.D
 
J.M
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.