2020. 12. 12. - 12:41

A mesterséges intelligencia terén is sokat fejlődött a Qualcomm Snapdragon 888 processzor

A mesterséges intelligencia terén is sokat fejlődött a Qualcomm Snapdragon 888 processzor
Néhány nappal ezelőtt mutatta be a Qualcomm a legújabb, 5G Mobile Platform családba tartozó, 5 nm-es technológiával készült Snapdragon 888 chipet, ami a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások terén komoly fejlődést mutat az elődjével összevetve.

A Snapdragon 888 SoC olyan Qualcomm Kryo 680 magokat használ, amik legfeljebb 2,84 GHz-es órajelen tudnak működni, és az ARM Cortex-X1 elsődleges magnak köszönhetően 25%-kal jobb CPU-teljesítmény érhető el, mint az előző generációs modellnél. Ehhez társul a Qualcomm Adreno 660 GPU, ami 35%-kal gyorsabb grafikus megjelenítést kínál 20%-os energiamegtakarítás mellett, összehasonlítva a Snapdragon 865-tel.

A chipset részét képezi a 6. generációs Qualcomm AI Engine Hexagon 780 processzor, ami a gyártó szerint az elmúlt évek legnagyobb fejlődésén ment keresztül. Ez a mesterséges intelligencia modul egyesíti a skaláris, a vektoros és a tenzoros gyorsítókat, így az egész most egy nagy MI-gyorsítón található. Ez a három gyorsító egy közös elérésű memóriát használ, így hatékonyan mozgathatják és oszthatják meg egymással az adatokat.

Ez a megosztott memória egyébként 16-szor akkora, mint amekkora a korábbi verzióban volt, így a feldolgozható adatok mennyisége, illetve az adatcsere elképesztő mértékben felgyorsult: bizonyos esetekben akár 1000-szer jobb teljesítmény érthető el, mint azelőtt. A Snapdragon 865-öt alapul véve a skaláris gyorsító 50%-kal lett erősebb, a tenzorgyorsító pedig kétszer akkora sebességen üzemel. Ráadásul jelen van a Qualcomm Hexagon Vector eXtensions (HVX) technológia, ami további adattípusok támogatását teszi lehetővé.

A grafikus egységnél is látványos az előrelépés, ugyanis 43%-os teljesítménynövekedés figyelhető meg a mesterséges intelligencia terén. A processzor az alkalmazott megoldásoknak hála 26 trillió (TOPS) műveletet képes elvégezni másodpercenként, ez pedig a legmagasabb érték, amit mobilplatformon valaha bárki is elért.


A mesterséges intelligencia lett a Qualcomm Snapdragon 888 egyik leghangsúlyosabb része


A Qualcomm Snapdragon 888-ban debütál a Qualcomm Spectra 580 ISP, és ez az első tripla képfeldolgozó technológia, amely képes egyszerre három kamera képének rögzítésére, méghozzá akár 2,7 gigapixel/másodperc feldolgozási sebességgel. Ez 35%-os növekedést jelent az előző generációhoz képest, így végeredményben a gyenge megvilágítású, közel teljes sötétségben készített videók vagy fényképek esetében is jelentős minőségjavítás érzékelhető.

A processzorba 3. generációs Snapdragon X60 5G modemet integráltak, mely mmWave támogatással a 7,5 Gbps-os sebességet is el tudja elérni. A vezeték nélküli funkciók teljesítményét fokozza még a Wi-Fi 6-tal kiegészült Qualcomm FastConnect 6900 Mobile Connectivity System, az eszköz pedig támogatja az új 6 GHz-es kapacitást Wi-Fi 6E-vel. Jelen van emellett a Bluetooth 5.2 támogatás (kettős Bluetooth-antennával), a Qualcomm aptX csomag, valamint a fejlett modulációs és kódolás-optimalizációs eljárások.

Az első Qualcomm Snapdragon 888-meghajtású eszközök várhatóan 2021 első negyedévében jelennek meg a piacon. Több telefongyártó már megerősítette, hogy ezt a chipet fogják alkalmazni a soron következő zászlóshajóikban, így többek között az új ASUS ROG Phone, a Xiaomi Black Shark, a Nubia RedMagic Z, a ZTE Axon 30 és a Xiaomi Mi 11 is ebbe a körbe fog tartozni. De az LG, az OPPO, a realme, a vivo és a OnePlus is jelezte, hogy ők is adaptálják hamarosan a technológiát.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.