2021. 11. 06. - 14:14

Balesetérzékelőt kaphatnak az iPhone-ok és az Apple Watch-ok

Balesetérzékelőt kaphatnak az iPhone-ok és az Apple Watch-ok
Bár Androidos rendszereken már egy ideje elérhető hasonló funkció, hamarosan az Apple okostelefonjai és okosórái is megkaphatják a balesetérzékelő funkciót, ezzel meggyorsítva az elsősegélynyújtás folyamatát, mely adott esetben akár életeket is menthet.

Két évvel ezelőtt a Google Pixel 4 termékcsaládja olyan biztonsági funkciót vezetett be az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, amely érzékelte, ha a felhasználó autóbalesetet szenvedett. Amikor pedig ez történt, a rendszer automatikusan tárcsázta a segélyhívó szolgálatot.

A jelek szerint az Apple hamarosan követheti a fő konkurensének, a Google-nek a példáját ezen a téren. A The Wall Street Journal által megszerzett anyag és "a funkciót ismerő személyek" szerint az Apple 2022-ben tervezi bevezetni a balesetérzékelést az iPhone és az Apple Watch készülékein.

Az első hírmorzsák szerint az Apple implementációja nagyjából megegyezik majd az Androidos verzióval, amely a Google személyes biztonsági alkalmazásán keresztül működik, és ami a készülék gyorsulásmérőjét, illetve más szenzorait használja a baleset észleléséhez.

Ezután a telefon megkérdezi a felhasználót, hogy kell-e hívni a segélyszolgálatot, és ha nem érkezik válasz, automatikusan tárcsázza az ország megfelelő segélyhívó számát, valamint megosztja a GPS-helyszínt és egyéb információkat (például a vércsoportot és adott esetben a szervdonor státuszt).

Balesetek idején segítséget hívhatnak az Apple okoseszközei
Balesetek idején segítséget hívhatnak az Apple okoseszközei

Érdemes megjegyezni, hogy egyes modern autók már tartalmaznak ilyen jellegű funkciókat a fedélzeti intelligens kijelzőkkel és a csatlakoztatott szolgáltatásokkal, de azzal, hogy az ütközésérzékelés széles körben elérhetővé válik az okostelefon-felhasználók körében, sokkal több járművezető használhatja majd ezt a biztonsági funkciót.

Bár most még csak pletykákról van szó, de nincs különösebb ok kételkedni abban, hogy az Apple szívesen bevezetne egy ilyen funkciót, tekintettel arra a precedensre, amelyet az Apple Watch orvosi riasztórendszerként való használatával teremtett.

Ez a fent említettekhez hasonló érzékelő és gyorsulásmérő képességeket használ a mozgásproblémákkal küzdők eséseinek észlelésére, majd automatikusan SOS-riasztásokat küld a kiválasztott kapcsolattartóknak, végül pedig a segélyszolgálatoknak. Sőt, a GPS-en keresztül a felhasználó pontos tartózkodási helyét is meg tudja osztani.

Mivel ez a funkció már létezik, nem lenne túl nagy lépés a technológiai óriás számára, hogy hasonló elvek alapján működő autóbaleset-érzékelőt vezessen be.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.