2020. 12. 26. - 10:56

Chromebookok kapják meg a mesterséges intelligenciával ellátott új MediaTek lapkákat

Chromebookok kapják meg a mesterséges intelligenciával ellátott új MediaTek lapkákat
A MediaTek lerántotta a leplet az új MT8192 és MT8195 chipsetekről, melyek a következő generációs Chromebookok egyik legfontosabb hardverkomponensei lesznek, ráadásul továbbfejlesztett mesterséges intelligencia alapú funkciókat is képviselnek.

A MediaTek legújabb processzorai közül a 7 nm gyártási technológiával rendelkező MT8192 a szélesebb közönséget célzó mainstream Chromebookok részét képezik majd, míg a 6 nm-es MT8195-öt a prémium kategóriás notebookokba fogják beszerelni.

Mindkét típusba nagy teljesítményű mesterséges intelligencia feldolgozó egységet (APU) integráltak a hang- és képalapú applikációk széles skálájának támogatása érdekében. Ennek köszönhetően valós idejű és zökkenőmentes feldolgozás érhető el a következő területeken: hangazonosítás, beszéd- és képfelismerés, beszéd szöveggé alakítása, élő fordítás, objektumfelismerés, zajcsökkentés, kép- és videószegmentálás, gesztusvezérlés.

A lapkakészletek emellett dedikált audiojel-feldolgozó (DSP) modullal bírnak, ami lehetővé teszi az extra alacsony energiaigényű hangalapú ébresztést (Voice Wakeup - VoW) a hangasszisztensek számára. A magas dinamikatartományú (HDR) képfeldolgozáson túl egy hardveres mélység-élesség kezelő motor is jelen van. Az MT8192 és MT8195 akár 80 megapixeles képekkel tud dolgozni 4 hátlapi kamera jelenlétével, szimpla kamerával ugyanakkor 32 megapixeles, duál kamerával pedig 16+16 megapixeles támogatást nyújt. Mindezeknek hála videókonferenciás hívások közben is éles és kontrasztos HDR-kép streamelhető.

A 4K HDR videódekódolási eljárás is közös tulajdonság, mint ahogy a PCI-Express Gen 3 és az USB 3.2 Gen 1 technológiával működő eszközök kezelési képessége is.

A MediaTek új lapkakészletei által a mesterséges intelligencia is jelen lesz a következő Chromebookokban
A MediaTek új lapkakészletei által a mesterséges intelligencia is jelen lesz a következő Chromebookokban


Az MT8195 egy nyolcmagos központi processzort rejt, amit négy ARM Cortex-A78 és négy energiatakarékos ARM Cortex-A55 mag épít fel. Az integrált MediaTek API 3.0 akár 4 TOPS műveleti sebességet tud biztosítani. Az ARM-Mali G57-MP4 GPU négycsatornás, 2.133 MHz-es LPDDR4X memóriával büszkélkedhet, és akár 3 kijelző egyidejű kezelése is lehetséges. A további funkciók között szerepel a Dolby Vision és a 7.1 térhatású hangzás, valamint a Codec AV1 hardveres videógyorsító.

Az MT8192 nyolcmagos CPU-ja négy ARM Cortex-A76 magból és az MT8195-höz hasonlóan négy energiatakarékos ARM Cortex-A55 magból áll össze. Itt az APU 2.0 verziója található meg, amivel "csak" 2,4 TOPS művelet érhető el. A GPU szerepét egy Mali G57-MP5 egység tölti be 2.133 MHz-es LPDDR4X memóriával, mely a WQHD felbontású kijelzők esetében 60 Hz-es képfrissítést, Full HD+ kijelzők esetében pedig 120 Hz képfrissítést kezel, sima Full HD kijelzők közül pedig egyszerre kettővel is megbirkózik.

A MediaTek MT8192-vel felvértezett Chromebookok első példányai 2021 második negyedévében jelennek meg, míg az MT8195-alapú prémium Chromebookok, okoskijelzők, táblagépek és egyéb okoseszközök valamivel később kerülnek forgalomba.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.