2021. 03. 06. - 11:40

Dolby Atmos, MEMC és mesterséges intelligencia a MediaTek MT9638 processzorokban

Dolby Atmos, MEMC és mesterséges intelligencia a MediaTek MT9638 processzorokban
Mesterséges intelligencia hozza el a "szuperfelbontást" a MediaTek MT9638 processzorokkal felvértezett 4K okostelevíziókban, de a chip ennél jóval többet tartogat magában, amivel csak jól járhat a felhasználó.

A MediaTek március elején jelentette be az MT9638-at, a vállalat legújabb 4K intelligens TV-chipjét, amely integrált mesterséges intelligencia alapú szuperfelbontással, MI-képminőségjavítóval és MI-hangsegédekkel, valamint változtatható frissítési gyakorisággal (VRR) és MEMC (mozgásbecslés és mozgáskompenzáció) funkciókkal is rendelkezik.

A SoC ötvözi a nagyteljesítményű, többmagos CPU-t és APU-t (MI feldolgozó egységet), továbbá a széles memóriabuszt, a modern GPU-t, illetve számos kép- és hangjavító technológiát. A beépített mesterséges intelligencia alapú képminőség-javító technológiával a chip valós idejű tartalom- és jelenetfelismerést tesz lehetővé, automatikusan beállítva a színtelítettséget, a fényerőt, az élességet, a dinamikus mozgáskompenzációt és az intelligens zajcsökkentést az általános képminőség fokozása érdekében.

A MediaTek MI-alapú szuperfelbontású technológiája a vállalat MEMC technológiájával kombinálva intelligensen növeli a felbontást többképkockás keveréssel, hogy tisztább képeket nyújtson az okostévé natív felbontása mellett. A chip emellett támogatja a Wi-Fi 6-ot a gyors, megbízható csatlakozás érdekében, és a HDMI 2.1-t, amely integrálja a VRR támogatását. Ugyancsak a felszereltség részét képezik az MI-hangfelismeréssel és MI-alapú képes videóhívásokkal működő alkalmazások.

Alex Chen, a MediaTek TV-üzletágának vezérigazgatója az új chip bemutatóján elmondta: "Ahogy az intelligens háztartási készülékek egyre fejlettebbé és diverzifikáltabbá válnak, az okostévék az okosotthon új központjává válnak, mivel a fogyasztók a mesterséges intelligenciát támogató multimédiás szolgáltatások előnyeit kihasználva minden eszközüket közvetlenül a tévéjükről irányíthatnak. Az új MT9638 továbbviszi a MediaTek, vagyis az okostévék elsőszámú chip-szolgáltatójának örökségét, mivel hihetetlen mesterséges intelligencia-, multimédiás, játék- és szórakoztató élményeket nyújt színházi minőségű 4K-felbontásban."


A mesterséges intelligencia tökéletesíti a MediaTek MT9638-alapú okostévéket


A MediaTek MT9638 főbb képességei:

  • akár 1,5GHz-es többmagos ARM Cortex-A55 CPU, ARM Mali-G52 MC1 GPU és dedikált MediaTek APU vezérlés;
  • akár 4K 60fps felbontást támogató multimédiás dekódoló motor a HEVC, VP9 és a legújabb AV1 tartalom számára;
  • HDR10+ kijelző támogatása, amely lehetővé teszi a teljes háttérvilágítás helyi tompítását akár 2304 háttérvilágítás-tompító zónával;
  • Dolby Atmos és DTS Virtual X surround hang támogatás;
  • HDMI 2.1a és USB 3.0 interfészek;
  • gigabites osztályú Wi-Fi 6 csatlakozás;
  • akár négy távoli mikrofon támogatása a hangsegédek számára, rendkívül alacsony energiafogyasztással (0,5W) készenléti állapotban és ultragyorsan felébresztés a készenléti állapotból (egy másodpercen belül).

Az első MediaTek MT9638-meghajtású 4K-okostévék várhatóan 2021 második negyedévében kerülnek forgalomba.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.