2021. 04. 30. - 11:27

Magasabb fokozatra kapcsol a mesterséges intelligencia a Qualcomm Snapdragon 780G chipben

Magasabb fokozatra kapcsol a mesterséges intelligencia a Qualcomm Snapdragon 780G chipben
A Qualcomm bejelentette a Snapdragon 780G 5G mobil platformot, a Snapdragon 765G / 768G utódjának érkezését. A Snapdragon 888-hoz hasonlóan itt már 5 nm-es gyártástechnológia van jelen, és a gyártó közlése szerint az új architektúrájú Qualcomm Kryo 670 CPU akár 40%-os teljesítménynövekedést biztosít - mindez pedig a mesterséges intelligencia területére is kihat.

A Snapdragon 780G Qualcomm Spectra 570 tripla ISP-vel rendelkezik, a 6. generációs Qualcomm AI Engine (mesterséges intelligencia motor) pedig a Qualcomm Hexagon 770 processzorral akár 12 TOP-os mesterséges intelligencia teljesítményt is tud nyújtani, ami kétszeres javulást jelent az elődjéhez képest.

A chip Qualcomm Snapdragon Elite Gaming funkciókat, frissíthető GPU-illesztőprogramokat, ultra-zökkenőmentes játékélményt és True 10-bit HDR játékot kínál a felhasználóknak. A Snapdragon X53 5G Modem-RF rendszer 3,3 Gbps maximális letöltési sebességre képes a 6 GHz alatti frekvenciákon. Ezen kívül jelen van a Qualcomm FastConnect 6900 Connectivity System Wi-Fi 6 (akár 3,6 Gbps sebességgel), továbbá a Wi-Fi 6E támogatás, a Bluetooth 5.2 és a Qualcomm Snapdragon Sound technológia is.

A 780G kamerakezelése igen meggyőző lehetőségeket kínál. Akár 25 megapixeles hármas kamerát, 64+20 megapixeles kettős kamerát, vagy éppen 84 megapixeles szimpla kamerát tud működtetni ZSL-lel, azaz Zero Shutter Lag mellett. ZSL nélkül a 192 megapixeles szimpla kamera sem okoz problémát neki.

A fényképek minőségét fokozza a Qualcomm Spectra 570 képérzékelő processzor (14 bites tripla ISP-vel), a valós idejű objektumosztályozás, a szegmentálás és csere, illetve a gyenge fényviszonyoknál alkalmazott fényképezési architektúra is.

A Qualcomm Snapdragon 780G-ben a mesterséges intelligencia is fejlettebbé vált
A Qualcomm Snapdragon 780G-ben a mesterséges intelligencia is fejlettebbé vált


Ami a kijelzőket illeti, a maximális felbontás Full HD+ lehet, de ez 144 Hz mellett. Külső kijelzőből akár 4K felbontású 60 Hz-es egység is használható vele, 10 bites színmélységgel HDR10 és HDR10+ támogatással.

Az egyéb fejlesztések magukkal hozták a Qualcomm Hexagon Vector eXtensions (HVX) technológiát a mesterséges intelligencia funkciók és a képalkotás számára. De nem hiányozhat a Qualcomm Hexagon Vector Accelerator, a Qualcomm Hexagon Tensor Accelerator, a Qualcomm Hexagon Voice Assistant, valamint a már említett 6. generációs Qualcomm AI Engine a Hexagon 770 processzorral, melyek együttesen kimagasló, 12 TOPS MI-teljesítményt produkálnak.

Memóriából legfeljebb 16GB LPDDR4X 2133 Mhz-es modulok vethetők be, míg az akkumulátorok gyorstöltésére a Qualcomm Quick Charge 4+ technológiája áll bevetésre készen. Vezeték nélküli képességei közé sorolható a Wi-Fi 6E (802.11ax), a Bluetooth 5.2 LE, az NFC, a GPS, sőt, a Glonass, a BeiDou, a Galileo, a QZSS és a NavIC is. A vezetékes kommunikáció és a töltés az USB 3.1 Type-C csatlakozó útján valósítható meg.

A Snapdragon 780G-n alapuló kereskedelmi készülékek várhatóan 2021 második negyedévében lesznek elérhetőek, de az már most kiderült, hogy a Xiaomi Mi 11 Lite az első olyan telefon lesz, amelyben már ez az egység dolgozik.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.