2021. 02. 13. - 14:02

Mesterséges intelligencia alapú szív- és légzésfigyelő került a Google Pixel telefonokba

Mesterséges intelligencia alapú szív- és légzésfigyelő került a Google Pixel telefonokba
A számítógépes látás és a speciális érzékelők együttesét kombinálja a fejlett szoftveres megoldásokkal a Google ahhoz, hogy a saját referenciatelefonjaiban, vagyis a Google Pixel modellekben elérhetővé tegyen egy mesterséges intelligenciával működő szív- és légzéselemző funkciót.

A Google az új MI-funkcióról február 4-én számolt be, egész pontosan arról, hogy a Google Fitnesz alkalmazás egy mesterséges intelligencia alapú szív- és légzésszám-mérő képességgel bővült. A módszer szenzorok és számítógépes látási algoritmusok kombinációjával végez méréseket, amikhez az okostelefon kameráját is kihasználja.

A felhasználóknak tehát mostantól lehetőségük lesz megmérni a légzési sebességüket úgy, hogy a fejüket és a felső törzsüket a telefon elülső kamerájának látószögébe helyezik. Ha a pulzusukat szeretnék megállapítani, akkor az ujjukat a hátsó kamera lencséjére kell tenni. Ezután eldönthető, hogy az eredményeket elmentse-e az alkalmazásba, mert ha igen, akkor később figyelemmel lehet kísérni, hogy miként változnak az értékek az idő múlásával.

Mesterséges intelligencia figyel a Google Pixel telefontulajdonosok egészségére
Mesterséges intelligencia figyel a Google Pixel telefontulajdonosok egészségére


Shwetak Patel, a Google Health egészségügyi technológiáinak igazgatója a technológia hátterével kapcsolatban kifejtette: ahogy a szív dobog, az ujjbegyig jutó vér mennyisége megváltozik, és ez összefügg a szív verésével. "A mobiltelefon-kamerák és a számítógépes látási algoritmusok közelmúltbeli fejlődése lehetővé teszi számunkra, hogy az olyan, szabad szemmel a legkevésbé sem észrevehető mozgásokat és színváltozásokat is lássuk, amelyek az emberi testen történnek. Tehát ahelyett, hogy valaki csak az ujjbegyére nézne, elemezheti az arcát is, és észlelheti azt a kis színváltozást, amely megmondja, rendben van-e a pulzusa. Hasonlóképpen a légzéssel kapcsolatos apró mozgások is kimutathatók ezekkel az algoritmusokkal" - vélekedett a szakember, hozzátéve azt is, hogy ezeket az algoritmusokat különböző életkorú, nemű, bőrszínű és egészségügyi tulajdonságokkal rendelkező személyeken tesztelték, eltérő körülmények között.

A Google hangsúlyozta, hogy az eszközt nem a professzionális egészségügyi vizsgálatok helyettesítésére, hanem a személyes jólétre tervezték. "Bár az érzékelők kimenetei nem orvosi diagnózisok, mégis hasznos mérőszámok a fittség és az egészség szempontjából" - mondta Patel, aki a washingtoni egyetem informatikai professzora is.

A Google szerint az új MI-funkciók a következő hónaptól, vagyis márciustól lesznek elérhetők a Pixel telefonokon, de később további Android-eszközökre is érkezni fognak.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.