2021. 02. 20. - 14:22

Mesterséges intelligencia dolgozik az Intel 11. generációs processzoraiban

Mesterséges intelligencia dolgozik az Intel 11. generációs processzoraiban
Bő egy hónappal ezelőtt, a Consumer Electronics Show 2021 rendezvényen mutatta be az Intel a legújabb, 11. generációs Core H-sorozatú mobilprocesszorokat a Core vPro, a Pentium Silver és Celeron processzorok mellett, a termékcsalád pedig a mesterséges intelligencia funkcióknak sincs híján.

A 11. generációs Core H-szériás processzorokkal az Intel az ultrahordozható laptopok játékképességének fejlesztésére összpontosít. A CPU-k az Intel 10 nm-es SuperFin technológiájára épülnek, és támogatják a PCIe Gen 4 technológiát, amely gyorsabb kapcsolatot biztosít a dedikált GPU-val alacsonyabb késleltetés mellett, amely tényezők elengedhetetlenek a játék szempontjából.

Ezen kívül integrált WiFi-6 támogatással és Thunderbolt 4-gyel rendelkeznek, ezáltal bővítve a csatlakozási lehetőségeket, a beépített Turbo Boost Max 3.0 technológiával pedig akár 5GHz-es turbófrekvenciákat is el lehet érni.

Mesterséges intelligenciával kiegészült prémium kategóriás új Intel processzorok mutatkoztak be
Mesterséges intelligenciával kiegészült, prémium kategóriás
Intel processzorok mutatkoztak be


Az Intel az üzleti és vállalati ügyfeleik számára bemutatta a 11. generációs Intel Core vPro processzorokat és az Intel Evo vPro platformot is. Az újgenerációs Core-technológia minden fejlesztése elérhető ezeknél, például a 10 nm-es SuperFin technológia, a Wi-Fi 6 / 6E (Gig +), de mindemellett nyolcszorosára nőtt a mesterséges intelligencia teljesítménye az előző szériához képest.

Ezzel együtt a 11. generációs Core vPro processzorok felvonultatják az Intel Control Flow Enforcement funkciót és a Hardware Shield technológiát, ez utóbbi pedig egy szilíciummal támogatott mesterséges intelligencia alapú fenyegetésérzékelő rendszer, amely képes megvédeni a laptopokat a zsarolóvírusokkal és a crypto-bányász támadásokkal szemben.

A CES 2021-en az Intel új üzleti laptopokról is lerántotta a leplet, amelyek az Intel Evo vPro platform tanúsításával rendelkeznek. Ezek a laptopok tartalmazzák az Intel vPro platformjának összes előnyét és tulajdonságát, kombinálva azokat az Intel Evo Platform értékes megoldásaival.

A gyártó mindezeken túl új N-sorozatú Pentium Silver és Celeron processzorokat is a közönség elé tárt, amelyek oktatási területen dolgozó felhasználók számára lehetnek érdekesek. Ezek az Intel 10 nm-es architektúrájára épülnek, az alkalmazásokban közel 35%-os teljesítményjavulást és akár 78% -kal jobb grafikai teljesítményt nyújtanak a korábbi generációval összehasonlítva.

Az esemény végén az Intel hírt adott a közelgő 11. generációs Intel Core S-sorozatú asztali processzorokról, amelyek állítólag 19%-os IPC-fejlesztést fognak felmutatni. Megerősítették azt is, hogy az "Alder Lake" processzoraik, amelyek a magas teljesítményű és a nagy hatékonyságú magokat egyetlen termékben egyesítik, az év végén érkeznek meg.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.