2021. 09. 18. - 10:50

Mesterséges intelligencia funkciókat is hozhat az 5G drónoknak a Qualcomm Flight RB5 5G platform

Mesterséges intelligencia funkciókat is hozhat az 5G drónoknak a Qualcomm Flight RB5 5G platform
Az elmúlt években az 5G technológia fejlődése óriási volt, funkciók és termékek széles skáláját elérhetővé téve. A Qualcomm ennek szellemében jelentette be nemrég a Flight RB5 5G platformját, méghozzá a következő generációs 5G drónok számára.

A Flight RB5 5G Platformot Qualcomm QRB5165 processzor hajtja, így ez a világ első 5G és mesterséges intelligencia képességekkel rendelkező drónplatformja és referenciatervezete. Ezt a platformot egyébként azért alkották meg, hogy segítsen felgyorsítani a vállalati, ipari és kereskedelmi drónok fejlesztését.

A központi Kryo 585 processzor akár 2,84GHz-es órajelen tud működni. Társként szegődött hottá egy Qualcomm Spectra 480 ISP képfeldolgozó processzor, ami támogatja a Dual 14-bites jelfeldolgozást. A GPU szerepét egy OpenGL ES és OpenCL tulajdonságokkal felvértezett Adreno 650 egység tölti be.

A platform használatával szimpla kamerával 64 megapixeles, duál kamera esetében pedig akár 25 megapixeles képeket lehet készíteni. Egyszerre egyébként 12 kamera is kezelhető vele a D-PHY technológia alkalmazásával, míg C-PHY-vel ez 18 kamera is lehet. Ami a videókat illeti: 8K felbontású mozgóképek 30 fps mellett rögzíthetők, 4K-nál viszont 120 fps is rendelkezésre áll.


Mesterséges intelligencia funkciók is kerülnek az 5G-s drónokba a Flight RB5 5G Platform által

A platform az 5G mellett támogatja a Wi-Fi 6-ot, és Qualcomm Secure Processing Unit-tal van felszerelve, hogy kielégítse a modern drónok igényeit. Elérhető a gyorsabb 5G mmWave sáv is, sőt, a Qualcomm a Verizon mobilszolgáltatóval működik együtt a hálózati tesztelés terén, így a Flight RB5 5G-t várhatóan a Verizon Thingspace Marketplace-en keresztül kezdik majd el értékesíteni.

A drón referenciadizájn már most is megvásárolható elővételben a ModalAI-n keresztül, a fejlesztőkészlet pedig várhatóan 2021 negyedik negyedévében lesz elérhető. Ezzel a platformmal felgyorsítható és skálázható a fejlesztés a dróngyártók számára, hogy nagy teljesítményű és célzott ipari, illetve vállalati 5G drónokat készítsenek.

Dev Singh, a Qualcomm Technologies, Inc. vezető igazgatója, üzletfejlesztési igazgatója és az autonóm robotikáért, drónokért és intelligens gépekért felelős általános igazgatója így nyilatkozott a bejelentésről: "Büszkék vagyunk arra, hogy a Qualcomm Flight RB5 5G Platform bemutatásával folytatjuk a globális iparágak digitális átalakulásának lehetővé tételére irányuló lendületünket. A továbbfejlesztett autonómiával és intelligenciafunkciókkal rendelkező drónok fejlesztésére szánt megoldásunk az ipari, vállalati és kereskedelmi szegmensek számára prémium összekapcsolt repülési képességeket biztosít a közeljövőben."

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.