2019. 02. 26. - 18:40

Napi 100 millió spam-et tud szűrni a Gmail a TensorFlow gépi tanulási módszer által

Napi 100 millió spam-et tud szűrni a Gmail a TensorFlow gépi tanulási módszer által
A Google nevéhez fűződő Gmail szolgáltatás felhasználóinak száma 2018 végére elérte az 1,5 milliárdot. Ezek a felhasználók viszont a gépi tanulási módszereknek köszönhetően hatékonyabban megszabadulhatnak a spam-ektől, amelyet a Gmail-nél a TensorFlow technológiával oldják meg.

A Google szerint a 1,5 milliárd ember mellett 5 millió cég is a Gmail fizetős szolgáltatásait használja, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen élményt nyújtanak ennek az óriási felhasználói bázisnak. A spam-ek egyértelműen olyan jelenségek, amelyek nem csupán kellemetlenek, de adott esetben hátráltatják a munkát, sőt, akár veszélyes elemeket is tartalmazhatnak.


A Google által fejlesztett Gmail
gépi tanulás útján szűri a spameket


A Google által kifejlesztett gépi tanulási módszerekkel a spam-ek több mint 99,9 százaléka kiszűrhető a beérkező levelek közül. Ehhez nyújt támogatást a szintén gépi tanulással operáló TensorFlow nyílt forráskódú framework, ami a meglévő gépi tanulási megoldásokat kombinálja újabb védelmi megoldásokkal, és a végeredmény egy még hatékonyabb felismerési képesség lett.

A TensorFlow-val a Gmail további 100 millió körüli spam-et tud kiszűrni naponta. Olyan üzeneteket is tud már blokkolni, amelyeket eddig nehéz volt felismerni. Többek között a képalapú üzenetek, a rejtett tartalommal bíró levelek, valamint az újonnan regisztrált domainekről küldött, de egyértelműen gyenge tartalmi minőségű, forgalomnövelési célzatú emailek is fennakadnak már a hálón.

A Google által fejlesztett Gmail gépi tanulás útján szűri a spameketA gépi tanulás nagy adatállományok mintáit hasznosítja a különböző spam-szabályok megalkotására. Ez napi több millió email analizálását jelenti, a skálázás pedig bonyolult és időigényes is lehet, de a TensorFlow által használt eszközök megkönnyítik és hatékonyabbá teszik ezt a folyamatot.

A TensorFlow emellett rugalmas is tud lenni, olyan szempontból, hogy egyidejűleg, azaz párhuzamosan több kísérletet is futtasson az üzeneteken, hogy megtalálja a leghatékonyabb módszert. A nyílt forráskódnak hála pedig világszerte rengeteg fejlesztői csapat és kutató szakember használja és tökéletesíti tovább, így várhatóan még eredményesebb lesz a jövőben a harc a spam-ek ellen.

A Google azt is hozzátette, hogy más biztonsági területeken, például az adathalászat és a rosszindulatú programok felderítésében is kísérletezik a TensorFlow-val.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.