2020. 11. 14. - 14:24

Okostelevíziós chip mesterséges intelligenciával: íme az új MediaTek MT9602

Okostelevíziós chip mesterséges intelligenciával: íme az új MediaTek MT9602
A MediaTek bejelentette a legújabb, mesterséges intelligencia alapú lehetőségeket is felvonultató processzorát, az MT9602-t, amely főként 4K HDR kijelzős okostelevíziókban fog szolgálatot teljesíteni.

A MediaTek MT9602 egy fejlett okostelevíziós SoC, olyan átfogó szolgáltatásokkal, amik a csúcsminőségű 4K HDR kijelzőket célozzák meg. A televíziógyártók számára tervezett, rendkívül versenyképes termék globális felhasználásra lesz alkalmas, integrálva a nagyteljesítményű, négymagos ARM Cortex-A53 CPU-t és a modern ARM Mali-G52 MC1 GPU-t.

A processzor talán legkiemelkedőbb tulajdonságai a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések. A MediaTek AI-PQ képminőség-javító és az AI-AQ hangminőség-fokozó technológiák együttműködése olyan videóoptimalizációt tesz lehetővé, melynek hála a kép- és hangminőség javítása automatizáltan történik.

De az MI a hangasszisztensi szolgáltatások terén is jelen van. A SoC által akár négy irányított mikrofon is kezelhető, lehetővé téve a gyártóknak, hogy az okostelevíziókba hangasszisztenseket integráljanak. Mindez lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül, csupán hangutasítások által tudják vezérelni a televíziójukat vagy más IoT-alapú eszközt a háztartásban.

A Motorola új okostelevízióiában már a MediaTek MT9602 SoC dolgozik
A Motorola új okostelevízióiában már a MediaTek MT9602 SoC dolgozik


Az MT9602 platform legfeljebb három HDMI 2.1a-kompatibilis porttal is el tud bánni, és támogatja a Dolby Atmos térhatású hangzást, valamint olyan kodekszabványokat, mint az AV1, az AVS2, a HEVC, a VP9, a H.264 és a SHVC. Emellett a HDR-szabványok széles skáláját tudja kezelni, hiszen ezen a listán szerepel a BBC HLG, a HDR10 (SMPTE2084), a Dolby Vision HDR, a Technicolor/Philips JHDR, a DR10+ és a China HDR.

A H.264-támogatást sem kell nélkülözni, mint ahogy a 60Hz-es képfrissítés is elérhető. A már említett HDMI 2.1a portokon túl HDCP 2.2-vel bíró HDMI 2.0/1.4 interfészt és USB 2.0 csatlakozót is kezel a SoC. A kijelzőfelbontás maximuma a 4K, azaz a 3840 x 2160 pixel lehet.

A MediaTek MT9602 a Motorola intelligens Smart TV tévésorozatában debütált, amiken már Android 10 operációs rendszer fut. Mike Chang, a MediaTek alelnöke a bejelentéshez kapcsolódóan elmondta, hogy a MediaTek az intelligens televíziók elsőszámú chipszolgáltatójává lépett elő az elmúlt években. "A fejlett chipjeink és okostelevíziós technológiáink hitetetlen élményeket nyújtanak a felhasználóknak azáltal, hogy az intelligens tévét az okosotthonok központjává teszik. Az MT9602 bevezetése tanúsítja az elkötelezettségünket az ökoszisztéma-partnerek iránt, hogy a lehető legújabb technológiákat vihessék piacra. Az új Motorola televíziók az MT9602 által a felhasználói élményt egy új szintre emelik" - tette hozzá Mike Chang.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.