2020. 09. 23. - 11:02

Tökéletes laptop? Ezeket vedd figyelembe laptop vásárlás előtt!

Tökéletes laptop? Ezeket vedd figyelembe laptop vásárlás előtt!
A megfelelő laptop kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Árkategóriákban és tudásban is hatalmas eltérések lehetnek az egyes gépek között.
Emiatt még hozzáértők számára is sokszor alapos kutatás szükséges a tökéletes készülék kiválasztásához. Ralf laptop vásárlási tanácsai nyomán összeállított cikkben néhány olyan szemponttal fogunk ellátni, amikkel ritkábban találkozhatsz és amiket sajnos gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.
 
1.  A méret igenis számít
 
Legalábbis ha laptopokról van szó, akkor biztosan. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy megvesznek egy olcsó gépet, aminek később túl kicsinek bizonyul a kijelzője. Ezzel az a probléma, hogy kifejezetten kényelmetlenné teheti a használatot.
 
Egyrészt a túl kicsi képernyőn kevés hely áll majd rendelkezésre és könnyen zsúfolttá válhat. Másrészt sajnos azt is befolyásolja, hogy milyen távolságból marad élvezhető a laptop használata. Ha szeretnél a kanapén ülve filmezni, akkor előnyt jelent majd, ha nem az öledbe kell raknod a laptopot, hanem mondjuk a közeli dohányzóasztalra. Ehhez viszont elengedhetetlen egy nagyobb képernyő. A 30 centi átmérő feletti kijelzők már jó kiindulási alapot jelenthetnek.
 
Fontos azonban, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára sem. A túl nagy méretű készülékek drágábbak is lehetnek, viszont ami ennél is fontosabb, hogy a szállításuk nehézkes lesz. Nehezebben találsz neki megfelelő laptop táskát is és általában a súlya is jelentősebb lesz.
 
2.  Ne csak egy specifikációra fókuszálj
 
Gyakori hiba, hogy a vásárlás során csak egyetlen dolgot tartunk szem előtt és a többit hajlandóak vagyunk beáldozni ennek az oltárán. Vegyük például a RAM-ot. Szuper jó, ha a megvásárolt készülék 8 vagy akár 16 GB-nyi RAM-mal rendelkezik. Azonban egy gyors SSD vagy egy erős processzor nélkül nem feltétlen tudod majd maximálisan kihasználni ezt a teljesítményt.
 
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a szuper drága felső kategóriás gépek kivételével minden készüléknek lesz valamilyen gyengéje. Ez a leggyengébb láncszem a hardverek között. Legyen szó a processzorról, egy lassabb HDD-ről, kevesebb RAM-ról vagy egy gyengébb grafikai vezérlőről, ezek vissza fogják fogni a gép összesített teljesítményét.
 
Szóval a megálmodott specifikáció vagy a legjobb hardver helyett érdemes lehet az adott készülék leggyengébb pontjára koncentrálnod. Ezt hasonlítsd össze az igényeiddel, és ha ez megfelelő, akkor jó vásárt jelent majd az adott masina.
 
3.  Gondolj a jövőre is
 
Amikor laptopot vásárolsz könnyű megnézni az általad futtatni akart játékok rendszerkövetleményeit és az alapján választani gépet. Azonban érdemes azt is szem előtt tartanod, hogy egy laptopot ideális esetben legalább 2-3 évig fogsz használni. Ez idő alatt azért megnőhetnek az igényeid.
 
Sajnos ezekben a gépekben viszonylag bonyolult és drága alkatrészeket cserélni vagy bővíteni, szemben az asztali készülékekkel. Szóval amit ma megveszel, azokat a specifikációkat fogod használni a következő években is.
 
Emiatt érdemes valamivel erősebb készüléket vásárolni, mint amire jelenleg szükséged van. Ez egyébkét az alapvető probléma azokkal a gépekkel is, amikhez ma szuper olcsón juthatsz hozzá. Most még jó szolgálatot nyújthatnak, de jövő ilyenkor már lehet lassúnak ítéled őket.
 
Szóval ha az anyagi kereted engedi, akkor inkább egy kicsivel erősebb laptopot válassz.
 
4.  Ne vedd meg a legolcsóbb készüléket és ne fizess feleslegesen sokat sem
 
Ez talán az egyik legnehezebben betartható tanács a listáról. Mindenki egy elképzelt összeggel megy neki a laptopvásárlásnak. Ha ez az összeg alacsony, akkor igyekszünk olcsón megúszni a történetet, ha pedig magas, akkor szívesen fizetünk olyan extrákért is, amikre az égvilágon semmi szükségünk sincs.
 
Most tekintsünk el attól az esettől, amikor tényleg a létező legolcsóbb konfigurációt kell megvásárolnod, mert csak arra van pénzed. Ha van bármennyi mozgástered, akkor érdemes a következőt figyelembe venni. Olcsóbb megvenni egy középkategóriás gépet, mint kettő olcsót. A leggagyibb géppel valószínűleg rövid távon lesz tele a hócipőd, mert lassú lesz, nem megfelelően működik és a használata kényelmetlen lesz. Szóval egy idő után rákényszerülsz majd, hogy másikat vásárolj. A kettőnek az árából pedig már vehetnél eleve egy jobb minőségűt. Ez egyébként nem csak a laptopokra, de minden más elektronikai cikkre is igaz.
 
A túl magas árat nem is akarom nagyon részletezni. Vannak olyan laptopok, amikért tényleg csillagászati árat kérnek el, cserébe mindent is tudnak. De biztos, hogy szükséged van arra a 4 TB-os tárhelyre? Lehet elég lenne egy valamivel olcsóbb hasonló masina, 1 TB HDD-vel?
 
5.  Ha felbontásról van szó, akkor a FullHD még mindig a legjobb
 
Tudom-tudom, a 4K képernyők gyönyörűek. Hidd el én is szívesebben tolom a sorozataimat 4K felbontásban. Egy laptopon azonban csak ritka esetekben állja meg a helyét ez a technológia. Ennek kettő főbb oka van.
 
Az egyik, hogy maga a képernyő mérete nem feltétlen lesz akkora, mint egy asztali monitor. Így hiába magas a felbontás és szép a kép, nem fogod tudni igazán kiélvezni azt.
 
A másik nagyon fontos dolog, hogy a 4K felbontású kijelzők szó szerint zabálják az energiát. Szóval ha nincs meg a megfelelő atomreaktorral felérő akkumulátor a gépben, akkor jó eséllyel jelentősen megrövidíti a használhatóság időtartamát.
 
Ez alól igazából a gamer laptopok és az igazi felső kategóriás modellek jelentenek kivételt. Ezeknél minden szükséges dolog adott, hogy epik 4K felbontásban élvezd a játékokat. Cserébe nyilván az áruk is jóval magasabb.
 
6.  Ne feledkezz meg az akkumulátorról sem
 
Ez egy olyan szempont, ami felett könnyű átsiklani. Adott egy gép, kiváló teljesítménnyel, jó áron. Megnézted az akkumulátor időtartamát is?
 
Nincs is annál rosszabb, mint amikor megveszed az álomlaptopodat, hogy utazás közben tolhasd rajta a legújabb játékokat, aztán egy óra múlva már le is merül.
 
Mindegy, hogy játékról, filmezésről, böngészésről vagy munkáról van szó: pontosan tudnod kell, hogy mi az az időtartam, amit a laptopnak töltés nélkül ki kell bírnia. Ha az adott masina nem tudja ezt, akkor bizony érdemes tovább keresgélned.
 
7.  Megfelelő csatlakozók
 
A végére hagytam azt, amiről talán a legkevesebb szó esik laptopvásárlás kapcsán. Ezek pedig az elérhető csatlakozók és a kompatibilitás. Mielőtt vásárolnál nézd meg, hogy a többi készüléked milyen megoldásokat használ és milyen adathordozókat szeretnél az adott laptoppal együtt használni.
 
A legtöbb mai gépben már nem fogsz DVD olvasót találni, szóval ha ilyen igényeid vannak, akkor vagy a külső olvasókban érdemes gondolkoznod vagy megnézni valami alsóbb árkategóriás, esetleg régebbi modellt.
 
Viszont az USB csatlakozók például és a hagyományos, nagy méretű SD kártyák már könnyedén gondot okozhatnak. Nem mindegyik új modell rendelkezik a régebbi holmikkal való kompatibilitással. Szóval ha a nyomatód nem egy mai modell vagy a fényképezőgéped még sima SD kártyát használ, akkor ezt mindenképp vedd figyelembe választás előtt.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.