2021. 04. 17. - 11:13

Továbbfejlesztett mesterséges intelligenciával ruházták fel az Arm v9 architektúrát

Továbbfejlesztett mesterséges intelligenciával ruházták fel az Arm v9 architektúrát
Az Arm a világ elektronikai eszközeinek legnagyobb részében jelen van az általuk fejlesztett utasításkészletettel. A vállalat nemrég bemutatta következő generációs "v9" architektúráját, ami számos újdonsággal, többek között fejlett mesterséges intelligencia alapú képességekkel bír.

Az Arm v9 három kulcsfontosságú területen tartalmaz fejlesztéseket: javított biztonság, speciális MI-képességek és a teljesítmény-fejlesztések maximalizálása.

A v9 verzióval az Arm bemutatta az úgynevezett bizalmas számítási architektúrát (Confidential Compute Architecture - CCA), amely segíthet megvédeni a kódokat és az adatokat az illetéktelen hozzáférésektől vagy módosításoktól. Ezt egy dinamikusan létrehozott Realms-koncepció teszi lehetővé, ami óvja az érzékeny adatokat és kódokat a rendszer többi részétől, függetlenül attól, hogy ezeket éppen használja-e a tulajdonosa vagy sem, esetleg éppen adatátvitel közben vannak-e.

A mesterséges intelligencia alapú képességeket az Armv9 a második generációs skálázható vektor kiterjesztés (Scalable Vector Extension 2 - SVE2) technológia kiadásával emelte magasabb szintre. Míg az SVE első generációját a Fujitsuval közösen fejlesztették ki a Fugaku szuperszámítógéphez, az SVE2-vel az Armv9 már továbbfejlesztett virtuális és kibővített valóság-feldolgozási tulajdonságokat és jobb gépi tanulási képességeket kínál a központi processzorokon helyileg futtatott munkaterhelésekhez.


Az Arm v9-ben a mesterséges intelligencia minden eddiginél komolyabb szerepet kap


Az Arm arra számít, hogy a v9 felgyorsítja a CPU-teljesítmény növekedését, és úgy vélik, hogy az iparág 30%-os javulást fog tapasztalni a mobil és az infrastruktúra CPU-k következő két generációjában. A gyártó emellett bevezette a Total Compute tervezési módszertant is, amelynek szintén a teljesítmény fokozásában fogja kifejteni a hatását.

Simon Segars, az Arm vezérigazgatója az Armv9 bevezetését kommentálva kifejtette: "Ahogy egy olyan jövő felé nézünk, melyben a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú szerepet kap, meg kell alapoznunk azt az élvonalbeli számítási módszert, ami készen áll a jövőbeni egyedi kihívások kezelésére."

"Ezekre a problémákra pedig az Armv9 a válasz. Az architektúra a következő 300 milliárd Arm-alapú chip központi eleme lesz, melyet az átfogó speciális, biztonságos és erőteljes feldolgozás igénye vezérel, és amely az általános célú számítástechnika gazdaságosságára, a tervezés szabadságára és hozzáférhetőségére épül" - egészítette ki mondandóját Simon Segars.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.