2010. 04. 19. - 06:00
Csilis bab (chili con carne)
Az Egyesült Államok déli részéről származik, sokan azonban az étel nevét meghallva azonnal – tévesen - a mexikói konyhára gondolnak. Természetesen a mexikói konyha hatása az amerikaira nem tagadható, különösen persze a különböző fajta chilipaprikák kombinálása terén.
Hozzávalók:
2 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5 kg marhafelsál
2 piros chilipaprika
15 dkg póréhagyma
oreganó
4 evőkanál olaj
1 doboz hámozott paradicsom
1 doboz vörös bab
2 teáskanál köménymag
Elkészítés:
Először megpirítunk kevés olajon két fej, apróra vágott vöröshagymát, aztán erre rádobunk úgy 60 dkg darált marhahúst, beszórjuk feketeborssal. Közben összetörjük és felaprózzuk a fokhagymagerezdeket, és ezt is beledobjuk a fazékba. Ezután jön a friss erőspaprika. Ha a hús már jó, fűszerezzük római köménnyel, oregánóval, kevés borssal, kevésbé erős chiliporral, majd pár percet főzzük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a paradicsomkonzervet és az alaplevet, és fedő alatt, kis lángon, többször ellenőrizve 2-2,5 óra alatt megfőzzük.
2 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5 kg marhafelsál
2 piros chilipaprika
15 dkg póréhagyma
oreganó
4 evőkanál olaj
1 doboz hámozott paradicsom
1 doboz vörös bab
2 teáskanál köménymag
Elkészítés:
Először megpirítunk kevés olajon két fej, apróra vágott vöröshagymát, aztán erre rádobunk úgy 60 dkg darált marhahúst, beszórjuk feketeborssal. Közben összetörjük és felaprózzuk a fokhagymagerezdeket, és ezt is beledobjuk a fazékba. Ezután jön a friss erőspaprika. Ha a hús már jó, fűszerezzük római köménnyel, oregánóval, kevés borssal, kevésbé erős chiliporral, majd pár percet főzzük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a paradicsomkonzervet és az alaplevet, és fedő alatt, kis lángon, többször ellenőrizve 2-2,5 óra alatt megfőzzük.
Memo