2013. 09. 21. - 12:18
Cukormentes répatorta

A sokak által közkedvelt répatota egészséges változatban, melyet cukorbetegek is nyugodtan fogyaszhatnak.
Mivel a legtöbb sütemény receptet a hozzávalók kicserélésvel egészségesen is el lehet készíteni íme, a répatorta rajongók egézséges változata diabetikus lekvárral, zabkorpával és zabpehellyel.
A sárgarépa magas béta-karotin tartalma miatt igen egészséges
Hozzávalók:
350 g sárgarépa
40 g zabkorpa
20 g zabpehelyliszt
200 g diabetikus vagy cukormentes házikészítésű lekvár
20 g zsírszegény kakaópor
5 g mogyoró vagy más olajos mag
1 tojás
1 tojásfehérje
1 teáskanál szódabikarbóna
ízlés szerinti édesítő
Zapkorpa és zabpehelyliszt felhasználésával rendkívül magas rosttartalmúvá tehetjük süteményünket
Elkészítés:
A répákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a darált olajos magot, a tojássárgáját, a zabkorpát, a zabpehelylisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a lekvár felét. A két tojásfehérjét kemény habbá verem és a masszához forgatom.
A masszát tortaformába öntöm (ha szeretnénk őzgerinc vagy muffin formába is önthetjök), és jól belenyomkodom a formába. Előmelegített sütőben 160-180 fokon 30-40 percig sütöm. A maradék lekvárt a kész torta tetejére kenem és tetszőlegesen további magokkaé díszíthetem.
(SJ)