2022. 03. 28. - 10:55
Dupla sajtburger leveles tésztából
Hamburgert leveles tésztából? Igen! Furcsán hangozhat, de egészen egyedi ízkombinációt hozhatunk létre, ráadásul dupla méretben.
Ha valami üdítő újdonságra vágyunk, de maradnánk a megszokott ételtípusoknál, a leveles tésztás hamburger kiváló ötlet.
Lássuk, hogyan készül egy ez egyedi burgertípus.
Hozzávalók: 900 gramm darált marhahús; só és bors; 1 közepes vöröshagyma felszeletelve; 3 gerezd zúzott fokhagyma; 80 gramm friss spenót; 2 lap leveles tészta; 1 felvert tojás; szezámmag a díszítéshez.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.
Tegyük a marahús felét közepes öntöttvas serpenyőbe, nyomjuk le a tetejét spatulával, hogy pogácsát formázzunk belőle. Sózzuk, borsozzuk.
Különleges dupla sajtburgert készíthetünk leveles tésztával és bőséges hozzávalóval
Emeljük kicsit a hőt és süssük a húspogácsát, amíg meg nem pirul, 4-4 percig mindkét oldalát. Vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre és ismételjük meg a műveletet a másik húsdarabbal is.
A serpenyőt tegyük vissza a tűzre, állítsuk a hőt alacsonyra és tegyük bele a hagymát. Időnként keverve süssük, amíg karamellizálódik, kb. 20 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a spenótot, kevergessük, míg a spenót át nem fő, nagyjából 5 percig.
Vegyünk elő tepsit, fektessünk rá sütőpapírt és helyezzük rá az egyik leveles tésztát, majd tegyünk rá egy húspogácsát.
Rakjunk a tetejére 4 szelet sajtot, majd a karamellizált keveréket. Ezután jöhet újabb 4 szelet sajt és a másik húspogácsa.
Végül fedjük be az egészet a másik leveles tésztával.
A tészta szélét vágjuk le késsel, majd nyomkodjuk össze a tésztaszéleket, akár egy villa segítségével.
Szórjuk meg szezámmaggal a „hamburgert”.
A sütőben süssük 30 percig, vagy amíg a tészta meg nem barnul és jól át nem sült.
Ha elkészült, kör alakú óriáshamburgert kapunk, amelyet több szeletre lehet vágni, akár egy tortát.
Ízlés szerinti öntettel kínáljuk.
L.A.