Egyszerű farsangi fánk
Nemcsak számtalan neve, de elkészítése is létezik ennek az isteni finomságnak, melynek most az egyik egyszerűbb elkészítését mutatjuk meg neked.
Miért éppen farsangi fánk?
Annak idején még betartották a negyvennapos koplalást. A szerzetesek azt tanácsolták mindenkinek, hogy kibírják a nagy böjtöt, előtte tápanyagban gazdag ételeket fogyasszanak. Így esett a fánkra a választás, ami igencsak kalóriadús finomság. Mostanra ugyan a koplalás nem szokás, de a fánk megmaradt.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 4 tojássárgája
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt egy kis cukorral és fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet összekeverem a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáöntöm az élesztőt. Mindezt langyon tejjel összedagasztom. Amikor már hólyagos az olvasztott margarint is hozzáadom. Meghintem egy kis liszttel, majd meleg helyre teszem keleszteni. Ha megkelt, akkor hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtom és fánkszaggatóval kiszaggatom. Ha kész vagyok, akkor negyed órát kelesztem még a fánkokat. Sütésnél jó meleg olajba teszem bele a fánkokat. Először kis lángon, fedő alatt, majd megfordítás után nagy lángon, fedő nélkül kell sütni. A végén pedig lekvárral, nutellával és kevés porcukorral tálalom.
N.O.