2017. 05. 15. - 10:55

Ettünk már dán palacsintát? Itt az ideje!

Ettünk már dán palacsintát? Itt az ideje!

A palacsintát többféleképpen el lehet készíteni, s minden változat egy kis újdonságot hoz mindennapjainkba. Lássuk most a dán verziót – amely lekvárral készül, muffinformákban!

Ha szeretjük a palacsintát és valami újdonságra vágyunk, érdemes a dán változatot is kipróbálnunk! Az amerikai palacsintát mindenki ismeri, hogy milyen különlegesség készül Dániában, azt alighanem kevésbé.

Lássuk, mi minden szükségeltetik egy igazi dán palacsintához.

Hozzávalók: 1 csésze mindenre jó liszt; fél teáskanál sütőpor; ¼ teáskanál só; 2 tojás, a sárgája és a fehérje különválasztva; 1 csésze tej; ¼ csésze vaj, olvasztva (valamennyit tegyünk félre a tepsi kizsírozásához); fél csésze dzsem (vörösáfonya – áfonya); csokoládé chips; porcukor a palacsinta megszórásához.

A tepsiben a tésztára a tölteléket is töltsük rá

A tepsiben a tésztára a tölteléket is töltsük rá

Felszerelés: muffinsütő tepsi, pálcika vagy nyárs a fordítgatáshoz.

Elkészítése:

Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót. Egy nagyobb tálban a tojás sárgáját, tejet, olvasztott vajat, amíg kellően össze nem állnak.

Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, s keverjük alaposan, hogy homogén legyen az állaga. Vigyázzunk azonban, ha túlzottan sokáig mixeljük, csomós lehet.

Vegyünk elő egy közepes tálat, üssük bele a tojásfehérjéket, s kézi mixer segítségével verjük fel – a cél, hogy merev habbá váljon.
Hajtogassuk őket a tésztába.

Melegítsük fel a tepsit, minden formáját kizsírozva egy kis vajjal. Olajat is használhatunk, de a vaj kellemesebb ízt ad.

Fordítsuk meg mindegyik palacsintát, hogy kellően átsüljön

Fordítsuk meg mindegyik palacsintát, hogy kellően átsüljön

Egy evőkanálnyi tésztát töltsünk minden formába, majd fél teáskanálnyit tegyünk a tetejére az általunk választott töltelékből. Rá kanalazzunk még egy evőkanálnyi tésztát.

Süssük 3-4 percig, vagy míg a tetejük kellően aranybarnává nem válik. Ha kész, fordítsuk meg a palacsintákat, hogy a másik oldaluk is átsüljön. További 3 perc általában elég a sütésből.

Hagyjuk kissé kihűlni a palacsintákat, miután kivettük a sütőből. S csak utána tegyük a tepsibe az újabb adagot.

A befejezett palacsintákat végül szórjuk meg porcukorral!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.