Mexikói chilis bab
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk langyos vízbe, majd másnap leöblítjük, és bő vízben félpuhára főzzük. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Az olajban megpároljuk a vöröshagymát, rádobjuk a húst, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát, megszórjuk a chilivel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (1-1 és 1/4 óra).
Leszűrjük a babot, a babérlevéllel együtt a húshoz keverjük, és annyit öntünk alá a bab főzőlevéből, hogy egy kicsit "tocsogjon". Fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (15-20 perc).
Kiemeljük a paradicsomot a levéből, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A kukoricát leöblítjük, lecsepegtetjük, és a paradicsommal együtt a babos húshoz adjuk. Félig lefedve további 10-15 percig forrósítjuk, de nem kevergetjük, inkább csak rázogatjuk az edényt, nehogy összetörjön az étel. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal, és máris tálaljuk.
Memo