Újévi fogadalom: egészséges cukkini chips
Vajon hányan fogadjuk meg újévkor, hogy mostantól egészségesebben étkezünk? A nem hizlaló, finom ropogtatnivalókkal jól járunk, s még a rágcsálás élménye is megmarad. Tökéletes például a cukkini chips.
Nem olyan nehéz betartani az újévi fogadalmunkat, ha van ízletes alternatíva a rágcsálnivalók helyett. Számos zöldségből készülhet igen finom ropogtatnivaló – csak tudni kell az elkészítés módját.
A cukkini egyike a kedvenc zöldségeknek, hiszen ízletes, enyhén fűszerezett, ropogós rágcsát is lehet készíteni belőle. Ha jól készítjük el, le sem tudunk majd szokni róla!
Cukkini chips - ízletes, fűszeres ropogtatnivaló
Összetevők:
1 nagy cukkini, amelyet vékony kerek szeletekre vágunk; 1/3 csésze teljes kiőrlésű panír; ¼ csésze finoman reszelt, zsírszegény parmezán sajt; ¼ teáskanál fekete bors; kóser só vagy tengeri só; 1/8 teáskanál fokhagymapor; 1/8 teáskanál cayenne bors; 3 evőkanál alacsony zsírtartalmú tej.
Melegítsük elő a sütőt.
Egy kis tálban vegyítsük össze a panírt, a sajtot, a borsot, sót, fokhagymaport, cayenne borsot. Mártsuk tejbe a cukkini szeleteket, majd dobjuk bele a paníros mixbe. Mindkét oldalát jól fedjük be.
Helyezzük el a cukkinit nem ragadós tespiben, s enyhén fújjuk be olaj spray-jel.
Ha rácsot használunk, tegyük a tepsire. Süssük 15 percen át a rácson a cukkini szeleteket, fordítsuk meg őket és folytassuk a sütést, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldaluk – nagyjából 10-15 percig. Vigyázzunk, ne égessük meg! Hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre, s légmentesen lezárható konténerben tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
B.A.