2020. 07. 28. - 10:15

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora
A 15. században íródott, Akárki című moralitásjátékkal kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora, a darabot Bodolay Géza állítja színpadra.
A rendező közölte, a németalföldi eredetű, angol közvetítéssel világszerte ismertté vált középkori mű magyarul 1984-ben jelent meg egy antológiában, Tellér Gyula fordításában. A több mint ötszáz éves darabot ebben a formában Szegeden mutatják be először Magyarországon. Bodolay Géza szerint a moralitásjáték, egyfajta istentisztelet, prédikáció pontosan ilyen helyre, egy templom elé való, a székesegyház csodálatos díszletül szolgál majd az előadásnak.
 
Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora
 
A fesztivál 90 éves "adósságát" törleszti a mű bemutatásával, hiszen az előképéül szolgáló salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben a darab Hofmannsthal által írt, Jedermann című változatát játsszák.  A címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számot adnia eddigi életéről. Míg néhány generációval ezelőtt az élet részének tartották a halált, a ma embere igyekszik minél jobban eltávolítani magától - mondta Hegedűs D. Géza, aki szerint azért is nagyon időszerű a darab, mert egy ilyen szorongásos negyedév után segít szembe nézni azokkal az érzésekkel, melyek mindenkit foglalkoztathattak a járvány miatti bezártság időszakában.
 
MTI/T.D.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.