2022. 09. 30. - 12:33

A mikro-robotok új reményt kínálnak a bakteriális fertőzések elleni küzdelemben

A mikro-robotok új reményt kínálnak a bakteriális fertőzések elleni küzdelemben

A bakteriális fertőzések halálosak lehetnek, különösen, ha a tüdőt érintik. A robotok segíthetnek a tüdőben lévő baktériumok felszámolásában.

 

A Science című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányukban a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) tudósai apró, lebegő robotokat használtak arra, hogy a bakteriális tüdőgyulladást sikeresen kiűzzék egy egér tüdejéből. A nanotechnológusok által létrehozott mikrorobotok képesek a tüdőben úszni és kiszedni az életveszélyes baktériumokat. Ezzel a technikával sikeresen kiirtották a tüdőgyulladást okozó baktériumokat az egerek tüdejében, ami 100%-os túlélést eredményezett.
 
A fertőzés antibiotikumokkal való kezelése gyakran nehézkes, mert a baktériumok ellenállóvá válhatnak velük szemben. A mikro-robotok használata segíthet abban, hogy az antibiotikumok jobban behatoljanak a fertőzött területekre, ami a bakteriális fertőzések biztonságosabb és hatékonyabb kezeléséhez vezethet.
 
Összmouse
 
 
A mikro-robotok új reményt kínálnak a bakteriális fertőzések elleni küzdelemben
 

A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült

 

 
A mikrorobotokat algasejtekből építik fel, és antibiotikumokat tartalmazó nanorészecskékkel vonják be őket. A nanorészecskék tartósak és egyszerűen előállíthatók, emellett biztonságosak és biokompatibilisek.
 
Ez fontos fejlemény, mivel a bakteriális tüdőgyulladás világszerte a vezető halálok, és a jelenlegi kezelések nehézkes és költséges lehet. A mikro-robotok biztonságos és egyszerű kezelési módszerként való alkalmazása segíthet jelentősen csökkenteni ezeket a számokat.
 
A mikro-robotok célzott gyógyszeradagolásra való alkalmazása a test nehezen hozzáférhető területeire a kutatás izgalmas új területe, amely nagy lehetőségeket rejt magában a betegellátás javításában. Ezek az apró robotok képesek lehetnek növelni az antibiotikumok behatolását azokba a szövetekbe, ahol a fertőzés található, és végül felhasználhatók az élő állatok vérében és gyomrában lévő fertőzések kezelésére.
 
Amikor a robotok fehérvérsejtekkel találkoznak, olyan miniatűr gyógyszerszállító robotokat hoznak létre, amelyek biztonságosan kezelik a bakteriális fertőzéseket. A tüdőbe jutva a fehérvérsejtek hatékonyan emésztik meg a maradék nanorészecskéket. Így az antibiotikumok szabadon maradnak a fertőzés leküzdésére.
 
 
Ez jelentős előrelépés a célzott gyógyszeradagolásban a test nehezen elérhető területeire. A tudósok remélik, hogy ezek a mikrorobotok képesek lesznek növelni az antibiotikumok penetrációját, ami a bakteriális fertőzések biztonságosabb és hatékonyabb kezeléséhez vezet.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.