2022. 08. 16. - 10:05

Az alapvető életjeleknél többet mutat ez a mesterséges intelligencia

Az alapvető életjeleknél többet mutat ez a mesterséges intelligencia

Egy új, mesterséges intelligencia-vezérelt eszköz a hagyományos életjelek mutatásánál többet segít a páciens állapotának előrejelzésében.

Pontosabb képet nyújthat egy új, mesterséges intelligenciával működő eszköz a beteg állapotáról, mint a hagyományos életjel-mérések. Ez a műszer a hemodinamikai instabilitás észlelésére és előrejelzésére szolgál – közölte a Michigan Medicine tanulmánya.
 
A kutatók több mint 5 ezer felnőtt páciens adatait gyűjtötték össze a Michigan Egyetem Egészségügyi Egyetemén, az Analitikus hemodinamikai instabilitás (Analytic for Hemodynamic Instability - AHI) segítségével.
 
Az U-M Weil Critical Care Research and Innovation Intézetben kifejlesztett AHI egy olyan orvosi eszköz, amely a hemodinamikai állapot változásainak valós idejű észlelésére és előrejelzésére szolgál egyetlen elektrokardiogram elvezetés adatai alapján.
 
A szakemberek - több intenzív osztályon - összehasonlították az eredményeket a folyamatos pulzusszám és az invazív artériás monitorozással mért vérnyomás arany standard életjel méréseivel, hogy megállapítsák, vajon az AHI valós időben jelezhet-e hemodinamikai instabilitást.
 
Az alapvető életjeleknél többet mutat ez a mesterséges intelligencia
Az alapvető életjeleknél többet mutat ez a mesterséges intelligencia
 
Kiderült, hogy az AHI észlelte a hemodinamikai instabilitás standard jeleit - a megnövekedett pulzusszám és az alacsony vérnyomás kombinációját - méghozzá közel 97 százalékos érzékenységgel és 79 százalékos specificitással.
 
Az eredmények azt sugallják, hogy az AHI képes lehet folyamatos dinamikus monitorozási képességeket biztosítani azoknál a betegeknél, akiknél hagyományosan szakaszos statikus életjel-mérést végeznek – mondta Ben Bassin orvos, vezető szerző, a Joyce és Don Massey Family Foundation Emergency Critical Care Center igazgatója, az U-M Medical School iskola sürgősségi orvostudományi docense.
 
„Az AHI rendkívül jól teljesít. Működése alapján úgy gondoljuk, átalakító jelentősége lehet a klinikai használatban – jegyezte meg Bassin. - A legtöbb életjelmérés statikus, fennáll az emberi hibázás lehetősége, emellett érvényesítést és értelmezést igényel. Az AHI ennek az ellenkezője. Dinamikus, bináris stabil vagy instabil kimenetet ad, s lehetővé teheti az erőforrások korai alkalmazását azon betegeknél, akik eddig esetleg nem tűntek súlyos esetnek”.
 
A hagyományos életjeleknek vannak korlátai - beleértve a non-invazív monitorozás korlátozott pontosságát és a tényt, hogy azokat a pácienseket, akiknél nem nyilvánvaló az azonnali állapotromlás veszélye, csak 4-6 óránként vagy hosszabb időnként lehet ellenőrizni.
 
Az AHI-t, amelyet 2021-ben hagyott jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) s amelyet a Fifth Eye Inc. (egy U-M spinoff) engedélyezett, úgy tervezték, hogy ezeket a korlátozásokat kezelje.
 
„Víziója abból adódott, hogy továbbra sem tudtuk azonosítani az instabil betegeket, illetve megjósolni, mikor válnak instabillá, különösen olyan körülmények között, ahol nem lehet őket intenzíven ellenőrizni - mondta Kevin Ward társszerző, orvos, a Weil Institute ügyvezető igazgatója és  Michigan Medicine sürgősségi orvostudomány és orvosbiológiai mérnöki professzora. - Az AHI ideális a használatra hordható monitorokkal, például EKG-tapaszokkal, amelyek bármilyen kórházi ágyat, várótermet vagy más környezetet kifinomult monitorozási környezetté tehetnek. Az ilyen technológia életeket menthet meg, de nem csak a kórházban. Otthon, a mentőautóban és a harctéren is.”
 
A kutatók szerint jövőbeli tanulmányokra van szükség annak megállapítására, hogy az AHI klinikai és erőforrás-elosztási előnyöket biztosít-e a ritkán vérnyomás-ellenőrzésen átesett betegeknél.
 
A kutatás következő szakasza arra összpontosít majd, miként használják azt a Michigan Medicine intézményben.
 
Az eredményeket a Critical Care Explorations szaklap publikálta.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.