2024. 03. 19. - 08:50

Engedélyt kapott a Da Vinci 5 sebészeti robot

Engedélyt kapott a Da Vinci 5 sebészeti robot

Megkapta az engedélyt következő generációs, Da Vinci 5 nevű, többportos sebészeti robotikai rendszeréhez az Intuitive Surgical vállalat.

A Da Vinci sebészeti robotok nevét már sokan ismerhetik, hiszen évek óta az egyik legjobbnak tartott sebészeti robotrendszerről van szó.
 
S most érkezik a legfrissebb változat: az Intuitive Surgical a közelmúltban jelentette be, hogy megszerezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration – FDA) úgynevezett 510(k) engedélyét a következő generációs, Da Vinci 5 többportos sebészeti robotikai rendszeréhez.
 
Engedélyt kapott a Da Vinci 5 sebészeti robot - Fotó: intuitive.com
Engedélyt kapott a Da Vinci 5 sebészeti robot - Fotó: intuitive.com
 
A hír alig 2 hónappal azután érkezett, hogy a sebészeti robotika meghatározó fejlesztője közölte: beadta a kérelmet és a folyamat során felfedte az új rendszer nevét is.
 
Az 5-ös változat csatlakozik az Intuitive meglévő da Vinci robotsebészeti rendszer portfóliójához - a többportos X és Xi rendszerekhez, valamint az egyportos SP-hez. Létezik továbbá az Ion, az Intuitive robot által támogatott platformja is, minimálisan invazív tüdőbiopsziához.
 
A vállalat nagyon örül, hogy megkapta az FDA engedélyt ötödik generációs robotrendszeréhez.
 
Az Intuitive elkötelezett a sebészeti beavatkozások jelentős fejlesztése mellett, amely lehetővé teszi, hogy a betegek állapota jobb legyen, javítja a páciensek és az ellátó csapat tapasztalatait, s végső soron csökkenti az ellátás teljes költségét” – mondta el Gary Guthart vezérigazgató.
 
A Da Vinci 5 kezdetben csak kis számú ügyfél számára lesz elérhető az Egyesült Államokban – azoknak, akik együttműködtek az Intuitive-vel a fejlesztési időszakban, valamint, akik kiforrott robotsebészeti programokkal rendelkeznek.
 
A vállalat célja, hogy a kezdeti telephelyeken a sebészekkel együttműködve további adatokat generáljon a rendszer használatáról a szélesebb körű kereskedelmi bevezetés előtt.
 
Fotó: intuitive.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.