2022. 09. 27. - 09:50

Kísérlet készül a vastag- és végbélsebészeti robotika terén

Kísérlet készül a vastag- és végbélsebészeti robotika terén

Együttműködik az FDA-val a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem egy új tanulmányhoz, melyben az egyportos robottechnológiát használnák a vastag- és végbélsebészetben.

Az eddigi egyetlen FDA által jóváhagyott tanulmányra készül az UCSF Health, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem része. A tanulmány egyportos robottechnológiát használna a vastag- és végbélsebészetben az Egyesült Államokban.
 
A kórház megvizsgálja, miben különbözik az Intuitive vállalat Da Vinci Single Port SP rendszere, egy egyetlen hozzáférési portot használó robotsebészeti eszköz az Intuitive Da Vinci Multiport Xi rendszerétől, amely több hozzáférési portot használ.
 
A Da Vinci Single Port SP rendszert az FDA már jóváhagyta az urológiára, valamint a fej-nyaki szakterületekre. Ezért az UCSF együttműködött a hatósággal, hogy mentességet kapjon a vizsgálati eszközre vonatkozóan a vastag- és végbélműtéteknél történő alkalmazás esetére. Az eszközt transzabdominális és transzanális eljárásokra is jóváhagyták.
 
Egyportos robottechnológiát használnának a szakemberek a vastag- és végbélsebészetben
Egyportos robottechnológiát használnának a szakemberek a vastag- és végbélsebészetben
 
A vizsgálatot Ankit Sarin és Hueylan Chern, az UCSF két klinikai kutatója kezdeményezte.
 
Az egyportos rendszereket úgy tervezték, hogy a sebészek egyetlen bemetszéssel végezzenek műtéteket a többportos rendszerhez vagy a hagyományos laparoszkópiához szükséges többszörös bemetszés helyett.
 
A robotasszisztált operációk során a sebészek a robotsebészeti rendszer segítségével vezetik a robotkarok mozgását, amelyek a szöveteket manipuláló sebészeti műszerek mozgását irányítják.
 
A robotsebészeti rendszerek 3D-s nagyításával javíthatják a műtétek vizualizációját. A rendszer fokozott ügyességgel dolgozik és nagyobb pontossággal képes működni, mint az emberi kéz.
 
A vizsgálat során egyetlen kar több csatornával végez transzabdominális és transanális eljárásokat. A betegeket a műtőben és azt követően még hónapokig szorosan ellenőrzik majd, hogy a kutatók megértsék, miben különbözik az egyportos robotrendszer a többportostól.
 
 
 
A kutatók olyan tényezők mérésével tekintik át, mennyire hatékony az egyportos rendszer, mint az életjelek, a fájdalomcsillapítás, a hányinger, a műtéti nehézségek, a vérveszteség, a bél- és hólyagműködés helyreállítása és a kórházi tartózkodás időtartama.
 
A csapat értékelni fogja a 30 napos eredményeket is, beleértve a bélelzáródást (ileus), a műtéti hely fertőzéseit, a mélyvénás trombózist, a tüdőgyulladást, a szepszist, az anasztomózis szivárgását, a visszafogadást és a műtéteket.
 
L.A.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.