2022. 09. 20. - 10:50

Már 30 kórház használja az Excelsius gerincsebészeti robotrendszert

Már 30 kórház használja az Excelsius gerincsebészeti robotrendszert

A közelmúltban vezették be a Globus Medical Excelsius ökoszisztémáját a New Jersey-i Englewood Health intézményben, így ez a huszadik kórház az Egyesült Államokban, amely alkalmazza azt.

Újabb kórházban kezdték el használni az USA-ban a Globus Medical Excelsius ökoszisztémáját. A robot-ökoszisztéma célja a gerincműtétek pontosságának javítása.
 
A New Jersey-ben levő Englewood Health egészségügyi intézmény mostantól dolgozhat vele – ők a 20. kórház, amely alkalmazza azt az Egyesült Államokban.
 
Az Excelsius Ecosystem egy robotizált képalkotó és navigációs platform, amely egyesíti a Globus Medical Excelsius 3D képalkotó rendszerét és az ExcelsiusGPS robotnavigációs platformot.
 
A gerincműtéteket jellemzően perkután, minimálisan invazív eljárással vagy nyíltan végzik.
 
Már 30 kórház használja az Excelsius gerincsebészeti robotrendszert - Fotó: globusmedical.com
Már 30 kórház használja az Excelsius gerincsebészeti robotrendszert - Fotó: globusmedical.com
 
Mindkét eljárás többféle képalkotó berendezést igényel. Az Exelsius ökoszisztéma szükségtelenné teszi ezt a berendezést - minden az egyben képalkotó képességet biztosít a sebészek számára.
 
„Ez a technológia a gerincsebészet következő korszakába vezet bennünket - mondta Kevin Yao orvos, az Englewood Health idegsebészeti osztályának vezetője. - Megkönnyíti a precízebb és minimálisan invazív gerincműtétet, ami a páciensek számára rövidebb felépülést jelent és jobb eredményeket is hoz.”
 
Az Englewood Health sebészei a rendszert gerincvelői eljárásokhoz, például ágyéki vagy mellkasi fúzióhoz használják majd.
Ezek az eljárások segíthetnek a degeneratív porckorongbetegségben, törésekben, gerincferdülésben, gerincszűkületben és gerincdaganatban szenvedő betegeken. A rendszert a jövőben várhatóan más gerincproblémákhoz is használják majd.
 
A rendszer robotkart és Excelsius GPS-navigációs képességeket alkalmaz a műtétek elvégzéséhez.
 
Az operáció napján radiológiai felvételeket készítenek és importálnak az Excelsius berendezésbe, amelyek alapján a rendszer meghatározza az implantátumok méretét és elhelyezését, valamint műtéti tervet készít a páciens számára.
 
A sebész a rendszer által készített terv alapján a robotkart a gerinc egy meghatározott részére irányítja, majd követi az előre meghatározott útvonalat, például egy GPS-t.
 
A sebészek az eljárás során élő képeket tekinthetnek meg - ezzel bizonyosodnak meg arról, hogy a robotkar követi az utat, majd a sebész a műszerekkel pontosan behelyezi az implantátumokat.
 
„A robotok által segített navigáció hozzájárulhat az eredmények kiszámíthatóságának növeléséhez - mondta el Asit K. Shah, PhD, orvos, az Englewood Health ortopédiai sebészeti osztályának vezetője. - Olyan ez, akár egy GPS a gerinc számára, amely nagyon precíz módszert kínál a sebészeknek, hogy pontosan megválasszák, hova helyezzék el a sebészeti eszközöket, például a fémcsavarokat.”
 
A 3D képalkotással a sebész már azelőtt tudja, hogy az implantátumok megfelelően vannak-e behelyezve, hogy a páciens elhagyná a műtőt.
 
A Globus Medical cég 2003-ban alakult. Technológiai megoldásaival a sebészet fejlesztésére összpontosít – elsősorban mozgásszervi megoldásairól ismert.
 
Fotó: globusmedical.com
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.