2023. 08. 08. - 09:25

Quadriplegia - Érzést és mozgást állított helyre a mesterséges intelligencia

Quadriplegia - Érzést és mozgást állított helyre a mesterséges intelligencia

Első alkalommal állították helyre az orvosok quadriplegiával élő beteg érzését és tartós mozgását mesterséges intelligenciával.

Először állították helyre egy, quadriplegia betegséggel élő ember érzését és tartós mozgását az orvosok a közelmúltban.
 
Az egyedülálló klinikai vizsgálat során a Northwell Health Feinstein Institutes for Medical Research bioelektronikus orvostudományi kutatói, mérnökei és sebészei sikeresen mikrochipeket ültettek be a bénult páciens agyába és mesterséges intelligencia algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek újra összekapcsolják az agyát a testével és a gerincvelővel.
 
A kettős neurális bypass egy elektronikus hidat képez, mely lehetővé teszi az információk újraáramlását a férfi lebénult teste és agya között, hogy helyreállítsa a mozgást és az érzéseket a kezében - miközben a laboratóriumon kívül is tartósan javul a karja és a csuklója.
 
Quadriplegia - Érzést és mozgást állított helyre a mesterséges intelligencia
Quadriplegia - Érzést és mozgást állított helyre a mesterséges intelligencia
 
A kutatócsoport 4 hónappal a 15 órás, nyitott agyműtét után mutatta be a kísérlet résztvevőjének úttörő előrehaladását. Az operációs március 9-én végezték a North Shore Egyetemi Kórházban, New York államban.
 
„Ez az első alkalom, hogy az agyat, a testet és a gerincvelőt elektronikusan összekapcsolják egy bénult emberben, helyreállítva a tartós mozgást és érzést - mondta Chad Bouton, a Feinstein Institutes Bioelektronikai Orvostudományi Intézetének professzora, a fejlett tudományok alelnöke, a Northwell Health mérnöke. Ő fejlesztette a technológiát, s egyben a klinikai vizsgálat vezető kutatója.
 
Mint elmagyarázta, amikor a vizsgálatban résztvevő ember a karja vagy a keze mozgatására gondol, "túltöltik" a gerincvelőt, stimulálják az agyát és az izmait, hogy segítsenek újjáépíteni a kapcsolatokat, szenzoros visszajelzést adjanak és elősegítsék a felépülést.
 
Ez a fajta gondolatvezérelt terápia egy játék. A cél az, hogy egy napon ezt a technológiát használják a bénult emberek teljesebb, függetlenebb élete érdekében.
 
A páciens egyébként a 45 éves Keith Thomas, aki búvárbaleset következtében sérült meg és mellkastól lefelé nem tudott mozogni és nem is érzett semmit. Mint mondta, az, hogy újra érzi, ha valaki megfogja a kezét, elsörpő élmény a számára.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.