2024. 01. 09. - 09:40

Robotizált járássegítő készült látássérült embereknek

Robotizált járássegítő készült látássérült embereknek

Szenzorok és szoftverek kombinációját használja a Glide, egy vadonatúj robotizált járássegítő, amelyet látássérülteknek készítettek.

Megérkezett a legújabb segítség a vakok és látássérültek számára: a Glide egy robotizált járássegítő, amely szenzorok és szoftverek kombinációját alkalmazza, hogy a felhasználók biztonságosan és függetlenül navigálhassanak a környezetükben.
 
Szenzorok és szoftverek segítik a látássérültet
 
Érzékeli az akadályokat és elkerüli őket, emellett útmutatást is ad arra vonatkozóan, merre kell mennie a felhasználónak.
 
Készítője, a Glidance Inc. tervei szerint hamarosan kereskedelmi forgalomba is hozná a roboteszközt. Az amerikai seattle-i székhelyű cég eszköze ergonomikus fogantyúval rendelkezik.
 
Érzékelőivel segíti a felhasználókat az akadályok elkerülésében, az útvonalpontok megtalálásában a térképeken, valamint a lépcsőknél és a lifteknél történő megállás során.
 
Robotizált járássegítő készült látássérült embereknek
Robotizált járássegítő készült látássérült embereknek
 
A felhasználó a Glide ergonomikus fogantyúját az egyik kezében tartja és a saját tempójában sétál, miközben a roboteszköz egyszerűen, a kerekei kormányzásával vezeti őt.
 
Az álló és mozgó tárgyak akadályérzékelésével a robot magabiztosan vezeti a látássérültet nagy forgalmú helyeken is.
 
Biztonságos közlekedés a roboteszközzel - bárhol
 
Kamerájával és érzékelőivel észleli és a legfontosabb útpontokhoz és látótávolsághoz irányítja a felhasználót – majd pedig haptikus fogantyúját és automatikus fékrendszerét alkalmazza, amikor megérkezik a kiszemelt helyszínre. Az ember valós idejű, részletes navigációt kaphat a nagy és összetett létesítményeken belül.
 
Séta közben a hangos visszajelzések folyamatosan naprakészen tartják a környezet releváns részleteit a látássérült számára.
 
Aki tehát használja, annak már nem kell tartania a városban közlekedéstől és az utazástól. Sőt, feltalálja magát egy reptéren vagy vasútállomáson is.
 
A Glidance - amely a MassRobotics rezidens tagja -, 2023 októberében nyerte meg a RoboBusiness Pitchfire startup versenyt.
 
A Consumer Technology Association (CTA) innovációs díjjal is elismerte a céget, amely a CES (Consumer Electronics Show) 2024-es kiállításon tervezi bemutatni a Glide-ot. Az évente megrendezett eseményt január 9. és 12. között tartják Las Vegasban.
 
Fotó: glidance.io
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.